Не е сега времето за реформа в данъчната система, въпреки че България трябва да помисли в тази посока, но когато има стабилно правителство. 

Това каза пред "Фокус" Мика Зайкова, икономически анализатор и финансов експерт по повод призива на Международния валутен фонд България да премахне плоския данък.

Зайкова изтъкна, че в момента държавата ни е в предизборна обстановка, а за да се случат съществени и добри реформи е необходим нов и стабилен парламент:

"Надявам се с много нови хора и доста по-грамотни, да имаме едно стабилно правителство, което да седне и да започне да прави истински реформи".

Според финансовия експерт плоският данък не е донесъл на България кой знае какви ползи. Зайкова подчерта, че най-голямата вреда, която нанася плоският данък е, че той генерира неравенствата.

По думите й страната ни първо трябва да реши по-важните въпроси, свързани с нарастването на доходите и привличането на чуждестранни инвестиции. Едва тогава може да се мисли за премахването на плоския данък, чийто дял към приходите е едва 9%:

"Разглеждам плоския данък като една дълго протичила се във времето мярка, обаче временна мярка. Наистина е крайно време да се помисли за реформа в цялата данъчно-осигурителната система", коментира още тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук