Попълнете търсена ключова дума или фраза

Министър Борисов с феноменална прогноза за икономиката на България

https://blitz.bg/ikonomika/ministr-borisov-s-fenomenalna-prognoza-za-ikonomikata-na-blgariya_news795100.html Blitz.bg

За година ще възстановим 90% от загубите в пандемията, потреблението расте дори по време на криза

София, България 22 Ян. 2021, 18:35 850 прочита 2 коментара

Изхождайки от всички противоепидемични мерки, предприети от правителството, ефектът от тях се вижда на макроикономически план.


Потреблението расте дори по време на криза, те. един от най-важните фактори като потреблението е на много силен план и ще се окаже, че България по линия на потреблението ще бъде сред лидери в ЕС, както и по поддържане на макроикономическа стабилност по отношение на БВП-то.

По отношение на дефицита също ще бъдем в пъти по-добре, така че България по много макроикономически данни ще бъде сред лидерите в ЕС. Това сподели в телевизионно интервю министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

,,България проведе много балансирана политика. Мога да кажа, че България имаше една от най-либералните режими по отношение на противоепидемичните мерки, а от друга страна започнахме своята интервенция по линия на икономическите и социални мерки, поради което българският бизнес работи, както и българската икономика.

Първите данни от финансовото министерство показват, че имаме с 1,5% ръст на номиналните приходи в бюджета, които идват от работата на бизнеса.

Това се получи, защото дадохме свобода на бизнеса, търговията не беше затоврена, освен моловете. Като цяло икономиката не беше затворена, както се случи с други държави.

Ако нямаше пандемия, щяхме да приключим годината с нулев дефицит, който в момента е около 3,6 млрд.'', разясни министър Борисов и допълни, че България е взела най-добрите мерки от гледна точка на време и реакция.

Приходите щяха да бъдат с пет процента по-високи, ако я нямаше тази криза, но на база на прогнозирания бюджет постигнахме ниво на приходи, което се оказа дори по-добро от очакваното. Разбира се, бизнесът и хората винаги ще очакват повече, каквото и да направим, посочи икономическият министър.

По отношение на ресторантьорския бранш Лъчезар Борисов сподели, че от понеделник започва разплащането на финансова помощ в размер на 115 млн. лева за всички сектори, котио са били принудени да спрат своята дейност заради заповедта на здравния министър.

Става дума за фитнеси, частни училища и детски градини, ресторанти... на практика всички, които са били принудени да спрат своята работа заради заповедта на здравния министър, уточни той.

По думите му благодарение на мерките 60/40 и 80/20 са били запазени над 240 000 работни места.

Относно чуждите инвестиции министър Борисов коментира, че въпреки пандемията 2020 г. e била една рекордна година за чуждестранните инвестиции, като Министерството на икономиката е сертифицирало проекти за един милиард лева, свързани с насърчаването на инвестициите, в резултат на които у нас са били открити над 4500 нови работни места.

Министърът цитира данни на БНБ за 2020 г., според които чуждите инвестиции у нас са възлизали на около 850 млн. евро.

Прогнозите сочат, че инвестициите ще бъдат важно перо в изграждането на БВП-то и това ще покрие загубите от кризисния период. Дори смятам, че ще успеем да възстановим 90% от загубеното за една година – това показват и данните н БНБ и Министерството на финансите.

По отношение на Българската банка за развитие Лъчезар Борисов обяви, че били подпомогнати над 27 000 души с безлихвен кредит.

2 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам