Националната петролна компания Saudi Aramco възстанови производството на петрол с 9,8 милиона барела на ден, което беше до атаките на 14 септември на рафинериите на компанията.

Това съобщи Dow Jones, позовавайки се на източници в петролната индустрия на Саудитска Арабия.

Неназовани представители на петролната компания заявиха, че част от добития нефт не може да бъде почистена от примеси и подготвена за износ поради факта, че някои рафинерии в Саудитска Арамко все още не са възстановени. 

Ръководството на Saudi Aramco все още не е коментирало получената информация, съобщава Нюз бг.

Двете най-големи рафинерии на Saudi Aramco в Абкайк и Хурайс бяха нападнати в нощта на 14 септември.

Хуситски бунтовници от движението "Ансар Аллах Йемени" поеха отговорност за нападението, като заявиха, че в саботажа са използвани 10 безпилотни летателни апарати, пълни с експлозиви. В резултат на експлозии и пожари, причинени от въздействия, производството на най-големия износител на петрол в света падна с 5,7 милиона барела от 9,8 милиона барела на ден.

Саудитска Арабия и по-специално САЩ обвинява атаката срещу Иран.

Според нейната версия нападението е било организирано с използването на дронове и ракети, които не са в арсенала на хуситите.

В Техеран тези обвинения бяха наречени неоснователни.

Шефът на Пентагона Марк Еспер и председателят на Комитета за началник на щаба на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че Вашингтон изпраща допълнителни войски и техника за противовъздушна отбрана в Близкия изток поради влошаващата се ситуация в региона поради нападение срещу саудитски петролни съоръжения.