За нова мярка за подпомагане на семейства в неплатен отпуск по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19 у нас заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Премиерът Бойко Борисов откри брифинга. "Позволете ми да ви кажем мерките, които сме взели за хора с реални проблеми. Г-жа Сачева ще разкаже, аз ще обобщя".

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви: "Разработихме последна мярка - възможност за отпускане на еднократна помощ за родителите в размер на 375 лева. Тя ще се отпуска, когато двама родители или самотен родител ползват минимум 20 дни неплатен отпуск или когато не получават социални помощи и са изчерпали възможността за платен отпуск".

"Помощта ще е налична от следващата седмица, най-късно вторник. Отделили сме около 20 млн. лева за това. Идеята е за двучленно семейство да се вземат 610 лева, което е минималната работна заплата. Ние подкрепяме работещите родители и тези, които нямат друга възможност да получат средства, поради факта, че не могат да гледат децата си", добави министърът. 

Относно мярката 60/40, Сачева заяви: "Само вчера има общо 2016 подадени заявления за почти 30 хил. работници и служители. Това е за 9 дни. Така отговаряме на редица критики дали мярката работи или не. За трети пореден ден имаме и намаляване на броя на хората, които се регистрират като безработни".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!