Повече от 30 000 британски граждани вече са откликнали на молбата на английските фермери да се включат в прибирането на реколтата.

Преди седмица те обявиха кампания “Нахранете нацията” подобно на тази през Втората световна война, след като стана ясно, че много българи и румънци, на които всяко лято разчитат, тази година няма да дойдат във Великобритания заради епидемията от коронавирус.

Земеделските стопани обявиха, че са им нужни около 90 000 души, които да започнат работа в края на април, и призоваха останалите без работа заради епидемията сънародници да се включат. След съобщението им сайтът за набиране на персонал Totaljobs е отчел 50 000 търсения за позиции в селското стопанство за седмица, а обявите за свободни места са се увеличили с 83%.

Прогнозите са, че още британци ще се насочат към фермите, след като финансовото министерство обяви, че тези, които се включат в прибирането на реколтата, ще продължат да получават и обезщетенията от 80% от предишните си възнаграждения, които в момента са им спрени заради карантината.

Отделно ще вземат до 350 паунда на седмица за работа на полето. За да помогнат на собственото си производство, англичаните започнаха да бойкотират някои вносни храни като например полско телешко и мляко, което принуди супермаркетите да ги намалят.

Очертава се ограничителните мерки във Великобритания да продължат до май, след като в сряда починалите стигнаха 938 души - повече от най-големия брой регистрирани смъртни случаи за ден в Италия.

Британското правителство излезе с призив към хората да останат вкъщи и през този уикенд въпреки великденските празници и очаквано рекордно топло време. На полицията е наредено да пресича всякакви опити за пътувания към вили и крайбрежието. Болният от коронавирус премиер Борис Джонсън продължава да се намира в реанимация, но състоянието му е стабилизирано.

Твърди се, че той даже е успял да разговаря с бременната си годеница по телефона, която също имаше симптоми на болестта и живее в самоизолация в моминския си апартамент в Лондон.