Над 7000 са вече българите, които са се пенсионирали със стаж от чужбина, сочат данни на Националния осигурителен институт. Броят на пенсиите, които се изплащат по европейски регламенти и международни договори, е 27 200 за 27 111 възрастни.

6349 пък са руснаци, украинци и молдовци, на които НОИ изплаща пенсиите у нас, тъй като са се установили да живеят тук. Почти 14 000 пък са турските изселници, които вземат пари за стаж и възраст или за старост по нашето законодателство. 

Правила

В голяма част от европейските държави минималният стаж за пенсиониране е 15 години. Това обаче означава само, че може да се кандидатства за минималната сума, определена в съответната държава. Оттам  нататък пенсията зависи от осигурителните вноски, които са внасяни. „Трябва да кандидатствате пред пенсионните органи в страната, в която живеете или в която сте работили последно, съобщава "Телеграф".

Ако никога не сте работили в страната, в която живеете, тази страна ще препрати вашата молба за пенсия на страната, в която последно сте работили“, съветват бъдещите пенсионери със стаж от чужбина от Европейския потребителски център. 

Според европейските правила НОИ признава осигурителния стаж на българите, натрупан в страните от ЕС и в държави, с които имаме подписани спогодби, но не и осигурителния доход. Страната, в която възрастният е работил, събира информация за пенсионните вноски.

Пенсия може да се получи само в държавата, в която човекът живее в момента или е работил последно, едва след като бъде навършена законната пенсионна възраст за тази страна, обясняват още от Европейския потребителски център. При положение че стажът е натрупан в други държави, частите от пенсията ще се получат, когато лицето навърши законната пенсионна възраст там.

Пенсиите, които се отпускат по европейски регламенти у нас, са за старост  - осигурителен стаж и възраст, инвалидност и наследствени пенсии - обезщетения за преживели лица. Това е според нашето законодателство. Трябва да се отбележи обаче, че има държави, в които не се изплащат така наречените вдовишки пенсии, както и обезщетение за смърт.

Във Великобритания пък парите за старост се изчисляват по сложна схема според това дали възрастният е семеен или живее самостоятелно, а сумите се изчисляват и превеждат на седмица, а не на месец, както е у нас. И в отпускането на инвалидни пенсии има усложнения, защото според една страна може да сте сериозно неработоспособен, а според друга - изобщо да не сте неработоспособен. 

Френски пенсионери протестираха срещу покачването на данъка върху пенсиите.

Чужбина

В Германия всеки, който приключи служба, получава пенсия в размер на 48% от брутната заплата, която е получавал. Германците, които са работили най-малко 35 години и са плащали осигурителни вноски през това време, вземат пенсия малко над 1200 евро месечно, сочат информационни сайтове за работа в чужбина. Възрастта на пенсиониране там е 67 години. Французите пък досега можеха да се пенсионират на 62 години, но трябва да са плащали поне 42 вноски годишно, за да няма удръжки.

Нидерландците работят до 66 години. Там общата пенсия е малко под 1000 евро за семейни и 1350 за несемейни. Другата част на пенсията зависи от вноските във фондове или доброволно осигуряване. В Италия се пенсионират на около 62 години, гърците още на 60 г. приключват с редовната работа.

В Дания се работи до 67 години, но и там има тенденция към увеличаване на пенсионната възраст. В Белгия мъжете работят до 65 години, а жените до 64 години. Почти навсякъде се допуска ранно пенсиониране, но от пенсията се удържа различен процент - между 3 и 5 на сто. Навсякъде пенсиите се облагат с данък общ доход. В България право на пенсия за осигурителен стаж и възраст миналата година се придобиваше при навършени 61 години и 10 месеца и стаж от 36 г. и 2 месеца за жените, а за мъжете -  64 години и 5 месеца и стаж от 39 години и 2 месеца. Според българската пенсионна система всяка година и възрастта, и стажът се увеличават с по два месеца.

Турски изселници се мъчат да докажат стаж пред НОИ

Българските изселници в Турция трябва да докажат стаж от работата си у нас пред НОИ. Това са малко над 14 000 души, чиито пенсии се изплащат в южната ни съседка, според подписания двустранен договор. Споразумение между двете страни обаче не урежда отношенията в областта на социалното осигуряване между тях, а само начина на изплащане на пенсиите.

Тъй като много предприятия от годините преди 1989 г. или са закрити, или вече са в частни ръце, а и липсва документация, някои се опитват да излъжат системата за някой и друг месец или година. За редовните пенсионери пък има и изискване да подават декларация „Живот“ два пъти в годината - през януари и юни. Ако не се пусне навреме, пенсията се спира.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук