Данъчните проверяват хората, които са си купили имоти за над 500 хил. лв. Ако официалните им доходите не позволяват придобиването на такъв скъп апартамент или къща, стартират ревизии за установяване на дължимите данъци, информира "Труд".

През 2019 г. са приключили 15 такива ревизии като са установени допълнителни задължения към хазната за над 1 млн. лв., пише в отчета на НАП за миналата година. Проверките на хора със скъпи имоти продължават и през настоящата година, потвърдиха от приходната агенция.

Данъчните са засилили контрола и върху хората със луксозни автомобили, без значение дали са собственици или са ги взели на лизинг или под наем. А за луксозните автомобили, които са били паркирани в морските курорти, специално проверяват дали се водят служебни и дали е ползван данъчен кредит по ДДС.

Само в рамките на година са проверени 345 баровци с луксозни коли в курортите, като 23 от тях доброволно са подали коригиращи декларации по ДДС и са намалили искания от хазната данъчния кредит със 135 хил. лв. Допълнително са възложени 26 ревизии на хора с луксозни коли, като от приключилите 19 са установени задължения към хазната в общ размер 1,61 млн. лв.

От НАП получават информация от приходните агенции на страните от ЕС за хората и фирмите, които са си купили в чужбина нови автомобили. В тези случаи купувачът трябва сам да плати ДДС за колата в България. За година са проверени са 12 граждани и фирми, които са купили нови коли в чужбина като са възложени ревизии.

Заедно с МВР и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” са направени и проверки на 70 пункта за годишни технически прегледи (ГТП) и 30 автошколи, като са установени много нарушения. Наложените глоби, доброволно подадените коригиращи данъчни декларации и резултатите от ревизиите са донесли в хазната близо 1 млн. лв.

Сред интересните проверки на НАП е тази за значителни касови наличности, които имат фирмите по документи. Установено е, че в 176 дружества има разминаване между наличните пари в брой и тези, които отчитат по документи. 66 от тези фирми сами са признали, че тези пари са взети от собственика и са декларирали раздадени дивиденти в размер над 75 млн. лв., за които са платили данъци.

На други пък са започнали ревизии като от приключилите са установени задължения към хазната за над 3 млн. лв.

Много стоки в склада е подозрително

Подозрително е, когато стоките в склада на дадена фирма са твърде много за официално отчетения от нея оборот, са установили от НАП. В тези случаи стоките може по документи да са в склада, а реално да са продадени без да са платени ДДС и данък печалба.

Затова през 2019 г. са изпратени писма на 39 547 фирми, с които са уведомени за кампанията на НАП за установяване на действителните наличности на материални запаси.

В 50% направените проверки са установени несъответствия между стоките по документи и реалните наличности. На 157 от фирмите са направени инвентаризации, при които са установени липси за над 10,86 млн. лв. А 33 фирми сами са декларирали, че дължат допълнително 2,5 млн. лв. данъци.

Онлайн търговците са поставени под лупа

Данъчните следят изкъсо дейността на онлайн търговците. Те получават информация от куриерските фирми какви стоки са доставили с наложен платеж. Ако се окаже, че даден човек редовно продава онлайн някакви стоки, явно прави това с цел печалба и трябва да плати данък върху доходите си. Но ако човек просто продаде с обява в интернет старото си колело или ски, той не дължи никакъв данък на хазната.

Наскоро от НАП изпратиха предупредителни писма до стотици граждани, които търгуват онлайн, че трябва да платят налозите си. Срокът, в който те можеха доброволно да подадат нова данъчна декларация и да обявят реалните си доходи, изтече на 30 септември. За тези, които не са го направили ще стартират ревизии.

През 2019 г. са възложени 494 ревизии и 1025 проверки на онлайн търговци, пише в отчета на НАП. В резултат на приключилите през годината 629 ревизии са установени допълнително данъчни и осигурителни задължения в размер над 24,2 млн. лв. А в доброволно подадените нови данъчни декларации са обявени допълнително 1,94 млн. лв. задължения към бюджета.

Ако някой традиционен магазин не отчита оборота си, може да се стигне до временното му затваряне. За година от НАП са запечатали 2253 търговски обекта, като те са останали затворени средно по 12 календарни дни.

Обявяват предварително превоза на стоки в ЕС

Търговците доброволно ще може да декларират пред НАП предстоящ превоз на рискови стоки. Става въпрос за транспорт с камиони над 3,5 тона, който започва в страна от ЕС и завършва в България, или започва тук и завършва в държава от ЕС. Това гласят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети от Министерски съвет.

За рискови стоки се считат пшеницата, повечето плодове и зеленчуци, меса, сирена, морски дарове и др. Целта на промените е да се улесни контролът над рисковите стоки. Чрез предварителното деклариране на всеки превоз хората от НАП ще имат информация за движението на стоките и ще може да насочат проверките към рисковите търговци. Подаването на данни в НАП за превоз на стоки ще става само онлайн с електронен подпис. След подаване на информацията, от НАП ще дават уникален номер за всеки курс на камиона.

Няма да има предварително деклариране на внос и износ за страни извън ЕС. Причината за това е, че търговията с държави извън ЕС и сега подлежи на митнически контрол. При търговията с ЕС обаче има опити за укриване на данъци, тъй като при преминаване на границите не се попълват митнически декларации.