Гърция може и да не е подобрила сериозно позицията си по критични показатели като глобалната конкурентоспособност, но през 2021 г. успя да привлече най-много преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от десетилетие насам (2011 г.), пише money.bg.

Миналата година общата стойност на ПЧИ е достигнала 6,3 милиарда евро, отбелязвайки ръст от 97% спрямо 2020 г., по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от в. "Kathimerini".

Тази година може да завърши с нов рекорд на чуждестранните инвестиции за южната ни съседка, като се има предвид, че през първата половина на 2022 г. тяхната стойност вече достига 75% от ПЧИ, дошли в Гърция през 2021 г. (4,8 милиарда евро).

Въпреки това през второто тримесечие на 2022 г., в сравнение с първите три месеца на годината, чуждестранните инвестиции в Гърция са намалели с цели 43%, до приблизително 2 милиарда евро.

през първата половина на годината чуждестранните инвестиции на глобално ниво достигнат 983,5 милиарда евро, след като са намалели с 22% през второто тримесечие според ОИСР.

Инвестициите в имоти са важна част от инвестирания чуждестранния капитал, тъй като през 2021 г. 1,17 милиарда евро са инвестирани в гръцки недвижими имоти, което представлява увеличение от 34,4% спрямо 2020 г. Сред секторите, които привличат чуждестранни инвестиции да туризъм, енергетика, ИТ и комуникационните технологии, здравните услуги, селското стопанство и храните, но също и веригата за доставки.

Според агенцията Enterprise Greece силен инвестиционен интерес идва от САЩ, Близкия изток, както и от страни като Германия, Франция, Китай, Италия, Русия, Обединеното кралство, Канада, Холандия, Испания, Израел и Люксембург.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук