Кофичка кисело мляко на рафтовете в София е 1,99 лв. В онлайн магазин, от който пазаруват сънародниците ни в Брюксел, цената е 1,30 евро, т.е. то е по-скъпо с 61 стотинки, съобщава bTV. Екип на медията е направил проверка на цените на млечните продукти у нас и в сърцето на Европа. 

Килограм кашкавал от конкретна марка в България купуваме за 29,97 лв. Същият продукт в Брюксел е 15,50 евро или 31 лв. Опаковка от 380 грама на друга марка у нас се продава за 15,99 лв., а в европейската столица за същото количество се плаща 7,50 евро.

Неолина Пелова тъкмо се е завърнала от пътуване по работа във Франция.

„Искам да кажа, че там цените са абсолютно нормални, почти не са се вдигнали на хранителните продукти. Всъщност се оказва, че тук е по-скъпо, храната е по-скъпа. Неприятно е. Аз бях там 20 дена. Като се върнах открих, че цените пак са се вдигнали, така поне ми се стори“, казва Неолина Пелова.

И докато цените у нас са сходни с тези в страни с по-висок стандарт, войната в млечния сектор в България продължава. В първото си телевизионно интервю доскорошният председател на съвета на директорите на държавната фирма обвини директора на принципала ДКК в опит за овладяване на „Ел Би Булгарикум“.

„Причината поради която ние сме уволнени е притеснението на г-н Димитров , че в дружеството се очаква да дойдат чуждестранни инвестиции и когато се взима решението как да бъдат използвани, ние няма да бъдем послушни“, казва Невена Петрова.

В отговор от Държавната консолидационна компания казаха, че резултатите от проверката в дружеството ще бъдат предадени на Прокуратурата. „Проверката в дружеството е в много напреднала фаза и се установяват все повече притеснителни факти и обстоятелства“, се казва в становището.

До края на следващата седмица всички документи, свързани с „Ел Би Булгарикум“, ще бъдат предадени на Прокуратурата. Проверката в дружеството е в много напреднала фаза и се установяват все повече притеснителни факти и обстоятелства.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук