Всички държави в света предлагат мерки, с които се опитват да спасят икономиките си, като в същото време гарантират на гражданите си заетост и социална помощ. Мерките, които взимат страните са различни.

В Испания например подпомагат покупката на нов дом, ако той е единствен, като изплащат до 400 евро на квадрат и общо до 60 на сто от стойността на имота чрез обществен жилищен фонд. На уязвимите граждани, които живеят в жилище под наем, за срок до половин година предоставят по 900 евро безвъзмездно на месец, информира "Труд".

В Ливан ще стимулират икономиката чрез легализиране на отглеждането на марихуана за медицински цели. Страната е първата в арабския свят, предприела тази стъпка след препоръка от страна на международна консултантска компания, която убеждава управляващите, че това ще стимулира икономиката.

Канада забрани чуждите инвестиции, за да не изкупят външни компании закъсалите заради кризата предприятия.

Индия също сложи много пречки през инвестициите от страна на съседни държави като Китай, Бангладеш, Пакистан, Мианмар, Непал и Бутан. За да направят вложение в азиатската страна те вече ще се нуждаят от допълнителна обосновка на намеренията си и специално одобрение от правителството.

Мароко и Канада са взели решение за намаляване на основните лихвени проценти на централните си банки. За стимулиране на туристически бизнес САЩ предвижда за срок между 2 и 6 месеца да предостави на фирмите от сектора евтини кредити и безплатни грантове.

Част от хотелите в Мароко пък са продължили работа и в разгара на кризата, но помещенията в тях са предоставени за карантина и лечение на по-леките случаи на заразени с коронавируса.

Армения също е счела за нужно да стимулира туристическия сектор като важен за икономиката си. Затова за срок от 1 година всички хотели, ресторанти и други заведения, туроператори и агенции, фирми за автобусен превоз и такситата няма да плащат данъци.

За да подпомогнат борещите се на първа линия със заразата от коронавируса в Испания всички случаи на лечение от болестта или карантина на здравни и социални работници, както и работещи в погребалните агенции, се приемат за трудова злополука.

В страната намалиха и данъците на дигиталните издания на книги, вестници и списания от 21 на 4 на сто, за да ги изравнят с налога, който плащат хартиените им варианти.

В Мадрид с 25 на сто са намалили и ставката, която плащат за откритите си площи заведения, както и търговските пунктове за разпространение на вестници.