Попълнете търсена ключова дума или фраза

Нечувано съкровище лежи под Кръгловърха планина

https://blitz.bg/ikonomika/nechuvano-skrovishche-lezhi-pod-krglovrkha-planina_news696698.html Blitz.bg

Не търговската, а технологичната война ще направи редкоземните метали още по-важни

Тексас, САЩ 10 Септ. 2019, 23:02 4226 прочита 1 коментара
Щатът Тексас обикновено е асоцииран със своята мощна енергийна индустрия и добива си на петрол. На негова територия обаче се намира т.нар. Кръгловърха планина, а под нея "лежи" истинско съкровище - богата колекция от редкоземни елементи, включително там се намира и най-големият обем на редки тежки метали в Щатите. Това разказва Fortune.

Към днешна дата Китай контролира около 85% от световните доставки на т.нар. "технологични метали" или иначе казано на тези, необходими за производството на смартфони, вятърни турбини, електромобили, оръжия и други, уточнява money.bg.

През 2018 година правителството на САЩ излезе с доклад, в който се посочва, че страната зависи до голяма степен на вноса на ключови редки елементи, което е причина за нейната "уязвимост, както в икономически план, така и в сферата на отбраната".

Сега две американски компании са си поставили целта да променят това.

Texas Mineral Resources Corporation и USA Rare Earth наскоро са създали джойн венчър, чрез който планират да проучат и да започнат добив в недрата на Кръгловърхата планина. И те ще бъдат първите, които ще направят това.

Целта на компаниите е по този начин да се превърнат в основен доставчик на редкоземни елементи за американския пазар, като така да намалят зависимостта от Китай, който в момента осигурява 80% от вноса на такива.

"Потенциално може да се осигурят доставки не само за отбраната, но и за производството, за енергийния сектор, както и за автомобилния", посочва главният изпълнителен директор на USA Rare Earth Пини Алтаус.

Преди време властите в САЩ изразиха опасения, че Китай може да ограничи износа си на такива елементи за страната в отговор на наложените мита.

Причината е, че докато азиатската държава добива достатъчно редкоземни метали, за да отговори на вътрешното търсене, то Щатите в момента не могат да осигурят такива на американския пазар.

По думите на Алтаус това ще продължи да бъде проблем за Вашингтон дори и при прекратяване на търговската война.

"Търговската война така или иначе ще приключи в един момент, но това няма да промени политиката за трупане на резерви от такива важни метали", смята той.

"Търговският конфликт беше причината наскоро да се обърне внимание на редкоземните елементи. Конкуренцията в областта на технологиите или технологичната война ще бъде това, заради което тази тема ще продължи да бъде от голямо значение", казва неговият колега Дан МакГроарти.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам