Еврото поевтинява във вторник към близо тригодишно дъно спрямо американския долар, след като институтът Zew представи доста слабо проучване за инвеститорските нагласи в Германия през февруари, което увеличи песимизма на икономисти и анализатори относно перспективите пред водещата европейска икономика.

Единната европейска валута поевтинява в рамките на деня с 0,2% към 1,0812 щатски долара, търгувайки се в най-ниско ниво от април 2017-а година, като от началото на годината еврото вече загуби цели 3,4% от стойността си спрямо зелените пари, съобщи БНР.

Силното поевтиняване на еврото от 31-ви декември 2019 г. насам е в резултат най-вече на поредица слаби икономически данни от Германия - от промишленото производството до стагнацията на БВП на страната през последното тримесечие на миналата година.

Всички тези данни предполагат, че икономиката на еврозоната и в частност Германия, е доста по-уязвима, отколкото се предполагаше, докато в същото време икономиката на САЩ изглежда в по-добра форма от останалия свят.

Слабото представяне на икономиката на еврозоната предполага, че разхлабената парична и лихвена политика на ЕЦБ ще остане в сила по-дълго от очакваното и дори може да се очаква по-нататъшно понижение на рекордно ниските отрицателни лихви, докато поне на този етап Федералният резерв на САЩ няма намерение да предприеми допълнителни стимулиращи мерки на фона на относително стабилното представяне на американската икономика.

По-траен пробив на еврото под 1,0800 долара може да задълбочи неговия спад към 1,0740/30 областта (падаща линия на подкрепа за низходящото движение на еврото от късното лято на 2018 г. насам) и дори към бившите негови важни дъна от април 2017 (около 1,0570 долара), от февруари 2017 (около 1,0495) и ключовото дъно от самото начало на 2017 г. около 1,0400 щатски долара.

Само отскок на еврото обратно над 1,0850/80 долара (бивше важното дъно от октомври 2019 г. и падаща 100-часова пълзяща-средна) може да даде сигнал за известна негова стабилизация.

Единната европейска валута поевтинява и спрямо британската лира, тъй като паундът е подкрепен от днешни силни данни за трудовия пазар и нивото на безработица в Обединеното кралство през декември 2019 г.

Еврото се понижава с 0,54% към  0,8285 британски лири, отправяйки поглед към негово бивше многогодишно дъно от миналия декември около 0,8275 паунда (най-ниско ниво от юли 2016 година, когато британската валута беше подложена на натиск от продажби, след като месец по-рано британците гласуваха за излизане от ЕС).

Еврото поевтинявайки и към 4-месечно дъно около 118,50 йени с оглед на статута на йената като "валута-убежище" при наличието на напрежение на световните фондови борси.

Общата валута на еврозоната може да бъде поставено отново на изпитание от очакваното на 24-и февруари проучване на института Ifo за бизнес нагласите в Германия и до каква степен епидемията от коронавирус ще окаже негативно влияние върху немската и върху европейската икономика като цяло.