Двоен ръст в цените на недвижимите имоти в Кюстендилско се наблюдава през последните 3 месеца, отчитат брокери. Ако до скоро в областния град можеше да се намери двустаен панелен апартамент за 35-40 хил. лв., то вече те се предлагат от 60 хил. лв. и нагоре, пише "Монитор".

„Мога да кажа, че в момента цените са надути изкуствено. Съвсем логично е и, че липсват сделки. Няма как да продаваш на такава цена стари панелни апартаменти. Повечето използват това, че са санирани по националната програма, но въпреки това такива цифри са нереални“, категоричен е местен брокер.

Купувачите пък недоволстват от високите цени и в последно време предпочитат да живеят на квартира, отколкото да плащат космични суми за жилище. „Наскоро гледах тристаен панелен апартамент в краен квартал на града.

Състоянието му беше плачевно, а цената 75 хил. лв. Собственикът ми казва, че бил с подобрения – изолация и дограма, ми те без пари им ги направиха“, недоволстваше 41- годишен кюстендилец.

На фона на апартаментите пък, етажите от къщи вървят на доста по-ниска цена. Етаж, който се състои от хол, кухня и спалня, баня с тоалетна, част от двор и мазе се предлага между 45-55 хил. лв.

„Всеки ще предпочете тухлата пред панела, но в последно време прави впечатление именно търсенето на апартаменти. Вероятно и поради тази причина има осезаемо увеличение в цените“, обявиха от местна агенция за недвижими имоти.

Хит към този момент са къщите по селата, които ги купуват предимно чужденци или столичани. Англичани вече се заселиха в Горна Брестница и Жиленци. Има чуждестранни граждани и в селата Копиловци и Жабокрът.

Търсят се предимно калени къщи или такива, които са в по-стар стил. Предлагат се по около 50-60 хил. лв., но всичко зависи от площта и състоянието им.

„Наскоро едни американци купиха едноетажна къща в близко до града село за 35 хил. лв. Тя беше пред падане, но те казаха, че ще я ремонтират и тъй като двора беше голям, в нея ще отглеждат животни. Има ли сме обаче и сделки за по 200 хил. лв. и нагоре, но тогава говорим за лукс“, твърдят още хора от бизнеса с недвижими имоти.

Те прогнозират, че до пролетта високите цени в областния град ще се задържат, а след което постепенно цените ще се нормализират.