С над 20% са се повишили цените на ваканционните имоти в България, показва анализ на една от най-големите компании за недвижими имоти у нас. Значително поскъпване се наблюдава през последната една година и в курортите край Варна, каза за Радио Варна брокерът Юлия Хвърчилкова. 

Сред първенците по този показател са курортите "Св. Св. Константин и Елена", "Слънчев ден" и "Златни пясъци". Именно тези три комплекса привличат най-сериозен интерес от страна на купувачите.

"Където има най-голям интерес, там е и най-голямото движение на цените", обясни Хвърчилкова.

В момента средната цена на двустаен апартамент в курорта "Св. Св. Константин и Елена" е около 82 хиляди евро, а тристайно жилище струва 150 хиляди евро, разкри още брокера. В "Слънчев ден" цените са двойни.

Ваканционните имоти край морето привличат повече чуждестранни купувачи, сред които украинци и руснаци. Напоследък се наблюдава тенденцията все повече българи, живеещи в чужбина да закупуват ваканционни имоти за да има къде да почиват през лятото.

Високите цени обаче не спират купувачите. И това си има обяснение. 

"Ние не ценим много морето, което до нас ежедневно. При чужденците и сънародниците ни от вътрешността на страната не е така и те виждат ползите от това да живееш до морето. Едно от нещата, които ги привлича е доброто устройство на морските ни курорти. Затова и много от купувачите остават да живеят целогодишно във ваканционните имоти", обясни Хвърчилкова.

Сред водещите критерии за инвеститорите при покупката на ваканционен имот са добрата инфраструктура, доброто устройство на сградите, както и наличието на допълнителни удобства като басейн и градина, но таксата за поддръжка да е ниска. Според Хвърчилкова последното е трудно постижимо.

И българи и чужденци инвестират най-често в студиа и двустайни апартаменти в курортите. Освен ваканционните имоти, остава силно търсенето и на жилища и къщи в рамките на града и във вилните зони. Въпреки голямото търсене, сделките са по-малко.

Юлия Хвърчилкова обясни това с факта, че в момента купувачите вземат по-бавно решение за покупка на имот и са в момент на изчакване заради информациите за евентуален спад на цените. От друга страна, на този етап продавачите са по-склонни да се откажат от продажба, отколкото да намалят цената.

Тя не очаква някакви по-сериозни катаклизми на имотния пазар през тази година, но по думите й това зависи и от политическата обстановка в страната. Пазарът на наемите също остава стабилен, допълни още експерта. Вече се наблюдава и засилен интерес от страна на фирмите към членство в Националното сдружение "Недвижими имоти". От началото на годината, цели 11 компании са подали заявка за членство, което е рекорд. Според брокера, това се дължи на по-добрата осведоменост на клиентите и съответно на по-големите изисквания, които вече имат към брокерите и фирмите.