Годишният темп на нарастване на потребителските цени в Турция достигна тригодишен връх от 21,31 на сто през ноември според правителствени данни, предаде ДПА.

Инфлацията се е повишила с 3,51% през ноември в сравнение с преди месец, уточни Турският статистически институт.

Ресторанти и хотели, хранителни продукти и домакински уреди са сред артикулите, които са отбелязали най-голямо увеличение на годишна база.

Турската икономика вече изпитва затруднения със срив на лирата, висок външен дълг и безработица, които също затрудняват

Миналата седмица избухнаха протести в големи градове, включително Истанбул и Анкара, срещу повишаването на цените на продукти от основни храни до бебешки адаптирани млека почти.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, чиято обществена популярност е на рекордно ниско ниво след близо 20 години на власт, обеща тази седмица да накаже ценовите спекуланти.

Ердоган вярва, че неговата неортодоксална теория - че по-ниските лихвени проценти ще доведат до по-ниска инфлация - ще заработи в един момент.

Президентът притисна централната банка да намали драстично базовия лихвен процент през последните месеци.

Оттогава инфлацията се покачва.

Междувременно лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) Кемал Киличдароглу протестира срещу това, което той нарече манипулиране на данни от TurkStat в петък, след като офисът отказа на лидера на CHP да влезе в централата ѝ в Анкара.

"Откъде взехте тези данни... от кои магазини? Наш дълг е да защитим правата на милиони", каза Киличдароглу пред репортери пред сградата на TurkStat.

Освен това той обвини службата в извършване на престъпление чрез подвеждане на обществеността.

Първоначално нямаше официална реакция.

Проучване на местния социолог Metropoll показа през юни, че само 6% от анкетираните се доверяват на данните, публикувани от статистическата служба.

Независими изследователски групи като базираната в Истанбул ENAGRUP оцениха годишната инфлация до 58,65% през ноември.