В Съединените щати икономическата криза набира все по-големи обороти, включително и с дискусията за повишаване на държавния дълг. Западният капитал очаква "черен лебед", който може да се появи на пазарите в началото на юни, предават световните медии.

Един от ключовите фактори са разходите от американския бюджет за украинската криза и финансирането на въоръжените сили на Украйна.

В Щатите фалитът на държавата би довел до оставката на екипа на Джо Байдън, което от своя страна означава крайно негативен изход за кабинета на Владимир Зеленски, който няма достатъчно пари за армията.

Telegram каналите обаче смятат, че фалит на САЩ е малко вероятен - хегемонът ще направи всичко, за да запази глобалния си монопол върху световния капитал. Китай обаче не пропусна да се възползва от възможността и БРИКС веднага реагира на ситуацията.

Според Financial Times Саудитска Арабия е започнала преговори за присъединяване към Новата банка за развитие на БРИКС. Ако сделката се окаже успешна, Саудитска Арабия ще стане деветата държава в организацията, състояща се от най-големите страни с развиващи се икономики в света, която представлява алтернатива на Бретънудската система на Запада.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук