И асансьорните техници поискаха да увеличат цените на предлаганите от тях услуги. Те пробват да увеличат цените за поддръжка на асансьорите с около 30 на сто.

Като причина за исканата промяна в цените на услугите от бранша посочват поскъпването на материалите за поддръжка на асансьорите и инфлацията.

"Ако допуснем, че в една 8-етажна сграда асансьорът се ползва от 100 човека, абонаментната такса е 80 лв. На места е и по-ниска. В момента асансьорните фирми се опитват да вдигнат таксата с 30%, което прави около 100 лв.

Това означава, че на всеки, който ползва асансьора, това би струвало по 1 лев", обясни председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

Според него абонаментните такси за асансьорите са смешно ниски в сравнение с всички услуги в България. След 2-3 години цели зони и цели градове ще останат без асансьорни техници, без фирми, които да поддържат асансьорите, прогнозира Маринков.

Над 100 хил. са старите асансьори в България с изтекъл срок на експлоатация, обясни той.

Според Наредбата за безопасна експлоатация не може само един асансьорен техник да прави поддръжката на едно съоръжение, винаги трябва да бъдат двама.

"На двойка асансьорни техници преди време са падаха по 40-50 асансьора, сега се падат по повече от 100. От това страда съответно и качеството на тяхната работа", коментира още Маринков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук