Фирмата искала гаранции от Столична община, че ще си плаща в срок.
“Новера” има готовност започне да чисти от тази вечер, съобщи говорителят на компанията Димитър Димитров. Той уточни, че Столична община вече е уведомена за това. Столичният кмет Бойко Борисов пък вчера заяви, че предприема постъпки за прекратяване на концесионния договор с "Новера" след като компанията отказа да извозва боклука в обслужваните от консорциума 19 от общо 24-те района в София. От "Новера" аргументираха решението си с неизплатени от общината задължения, а от общината бяха категорични, че са преведени всички дължими суми.

Столична община е изплатила това, което дължи на "Новера" за януари, обясниха днес от фирмата. Според ръководството на концесионера са прекрачени всички клаузи, срокове, заложени в договора за разплащане. Не знам дали щеше да ни бъде изплатена тази сума, ако не бяхме спрели работа. Общината не е изплатила лихвите, които ни дължи по тези суми, нито аванса за този месец, както не е изплатила готовите вече сметки за февруари. Дали плащането за февруари също трябва да го чакаме един месец, попита Димитров. Нашата компания умишлено е водена към фалит и заради това този път поискахме категорични гаранции от общината, че занапред няма да има повече забавяне на дължимите към нас суми, но не ги получихме, беше коментарът на фирмата.

Според “Новера” не е нормално на месец-два, едно търговско дружество да бъде изправено на ръба на фалит, защото неговият клиент не си плаща. Получаваме взаимно изключващи се обвинения от страна на Столична община, които сериозно увреждат имиджа на компанията и не съдействат за решаването на кризата с боклука в София. Само за миналата година нашата компания направи над 10 млн. евро инвестиции в техника, съобщиха още от ръководството на фирма "Новера"/БЛИЦ