Големи германски корпорации спешно преместват производството си в Полша. Това съобщи полското издание Газета. Изданието отбелязва, че става дума за индустриални гиганти като Miele, Mercedes и Umicore.

Европейската преса вече сериозно пише, че в близко бъдеще Полша може да се превърне в новия индустриален локомотив на Европа.

Водещи германски индустриални компании се преместват в съседна държава на изток – пише колумнистът Катаржина Виензик в немскоезичния ежедневник Neue Zürcher Zeitung, издаван в Швейцария. 

Тя припомня, че една от "избягалите" компании е големият производител на перални машини Miele.

В същото време компанията подчертава, че основната причина за смяната на юрисдикцията са високите цени на енергията.

Това обаче, както обясняват от корпорацията, не е единственият проблем. Цените на енергията са твърде високи, търсенето е ниско, има много бюрокрация и недостатъчна инфраструктура - представителите на Miele изреждат цел списък от причини, които са повлияли на решението за преместване на производството в Полша. 

Европейските медии назовават и други големи компании, решили да се преместят в Източна Европа.

По-специално се споменават производителят на автомобилни части Valeo, който реши да премести производството си от Бавария в Полша, и производителят на батерии Umicore.

Освен това Mercedes вече изгражда завод за производство на електрически камиони в специална икономическа зона в западна Полша.

Припомняме, че цените на енергията в Германия се повишиха, след като страната се присъедини към санкциите срещу Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук