Готвят се промени в определянето на цената на водата от догодина, съобщава „Монитор“. Освен самото потребление, в тарифата ще влиза фиксирана такса „Водомер“ и още една - „Солидарност”. Парите от нея ще се заделят във фонд за подпомагане на ВиК операторите в най-малките населени места. Това е записано в проекта за новия закон за водоснабдяването, който е почти готов и вероятно през февруари ще бъде обявен за обществено обсъждане. От МРРБ прогнозират, че

към април той ще вкаран за обсъждане и в МС

и след това в парламента. В него ще се предложи и механизъм за защита на социално слабите абонати.

Според заместник регионалния министър Малина Крумова фондът, където ще се събират вноските от такса „Солидарност“, ще покрива нуждите на ВиК-инфраструктурата в малките селища в 240 агломерации с население между 2 и 10 хил. жители, както и за други по-големи градове и райони, които не са допустими за финансиране по оперативна програма „Околна среда“, защото не са консолидирани във ВиК асоциации, каквото е изискването на ЕС. Тепърва обаче ще се решава за източниците на такса „Солидарност“ - дали ще е за сметка на водните дружества, или отново ще бъде плащана от потребителите.

Изчисленията на строителното министерство сочат, че наличните средства за миналия и сегашния програмен период от еврофондовете за ВиК проекти от 4-5 млрд. лв. се оказват недостатъчни, защото са нужни над 12 милиарда.

„Нашата отговорност е да направим

финансов модел, гарантиращ достатъчно средства

за развитие на ВиК сектора. В противен случай оставаме само с ресурс за поддръжка и аварийни ремонти по мрежата“, смята Крумова. Зам.-министърът припомни за десетките селища в страната, където няма нормално водоснабдяване и там често има режим, особено през сухите месеци на годината. По думите й, за да се решат тези проблеми цената на водата трябва плавно да се повишава.

По данни на МРРБ за последните 10 години в изграждането на ВиК инфраструктура са вложени над 500 млн. лв. В същото време обаче загубите на вода по мрежата за страната са средно 60%, а в Европа те са 2 пъти по-ниски.