Апелативният съд в Пловдив потвърди решенията на по-долната инстанция за запор върху 50 000 поименни акции на бившата общинска фирма „Ритон“, както и за забрана за разпореждане с имотите на предприятието.
Делото в Апелативния съд бе заведено от частното лице Георги Върбанов, който обжалва мерките за защита на акциите, чийто собственик бе общината. Скандалът стана публично известен през лятото, когато с принудително съдебно изпълнение частникът стана собственик на „Ритон“.

Смисълът на двете потвърдени определения на магистратите е да не се допуска разпореждане с акциите на общината и с имотите на фирмата. Възможно е вдигане на нейния капитал, но вписването му в Търговския регистър би било нищожно, обясни адвокат Евелина Божикова, която защитава интересите на общината при обжалването от страна на варненеца Георги Върбанов. Божикова припомни, че предстоят делата по същество по настояването от страна на пловдивската администрация прехвърлянето на „Ритон“ да бъде обявено за нищожно. Скандалният случай се разследва и от ДАНС. Възможно е още през следващата седмица да има благоприятно развитие по казуса.
Димана Тодорова, БЛИЦ