Столичният общински съвет ще гласува в четвъртък безвъзмездното прехвърляне на общинските акции на номинална стойност около 65 млн. лв. в "Топлофикация-София" на държавата, съобщи председателят на местния парламент Андрей Иванов. Кметът на София Бойко Борисов обяви, че това е рекет на правителството.
Като истинска рекетьорска организация правителството ни докара до решението да му прехвърлим безвъзмездно акциите си в "Топлофикация-София", каза Борисов по повод последното писмо от правителството относно уреждането на собствеността на дружеството. В него управляващите предлагат да поемат контрола върху дружеството при безвъзмездното прехвърляне и определят варианта с пропорционалното погасяване на задълженията като незаконен. Според писмото, изпратено от Министерството на икономиката и енергетиката, държавата е готова да стабилизира Топлофикация и да осигури непрекъснати доставки на природен газ, ако придобие всички акции на дружеството безвъзмездно.
В същия ден, в който получихме отговор от премиера Сергей Станишев, че държавата иска да прехвърлим безвъзмездно дела си, получихме писмо от "Булгаргаз", в което ни уведомява, че не може да увеличи доставките на газ, посочи столичният кмет. Намаленото подаване на синьо гориво е причината отопление засега да има само в детските градини, болниците и училищата.
За да бъде прието предложението за безвъзмездното прехвърляне на общинските акции, то трябва да е подкрепено от 3/4 от членовете на СОС. Ако нямаме квалифицирано мнозинство, отново изпадаме в хипотезата за спиране на парното, предупреди Борисов.
От този момент, след като нашата воля и тази на правителството е ясно изразена, отговорността за отоплителния сезон е изцяло на държавата, посочи председателят на СОС Андрей Иванов.
До решението за одържавяване на "Топлофикация" се стигна, след като правителството блокира опита на общината да налее 55 млн. лв. в дружеството чрез увеличаване на капитала му, като с парите трябваше да се погасят дълговете към "Булгаргаз".
Все още не е ясно откога започва пускането на парното в жилищните кооперации. Около 200 млн. лв. са несъбраните от потребителите задължения към дружеството. / БЛИЦ