Срещу бизнесмена Христо Ковачки е повдигнато обвинение за данъчни престъпления в особено големи размери и за сговаряне с друго лице да върши престъпления, съобщиха за Агенция БЛИЦ от Прокуратурата. Ковачки е освободен под рекордната парична гаранция от 300 000 лева. До момента с разрешение на Софийския градски съд са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта.
15 минути е бил разпитът на Ковачки в ГДБОП, съобщи за БЛИЦ говорителката му Десислава Филипова. Той е казал на проверяващите, че ще съдейства с всичко, което може. Към бизнесмена е предявено обвинение за данъчни нарушения, но Филипова не знае точния размер на сумата, предполага, че тя не е в особено големи размери. Говорителката съобщи още, че проверка се извършва на фирмите в административната сграда на "Орион".
Не знам какво става в офиса, единственото нещо, с което съм наясно, е, че проверяващите са все още там и им се оказва съдействие, заяви Филипова. Тя все още не е информирана за паричната гаранция, определена на Ковачки, както и няма информация дали е правен обиск в дома на бизнесмена. Според нея към този момент към Ковачки не се оказва натиск, тъй като той самият е пожелал да спрат спекулациите в публичното пространство и да му бъде направена такава проверка.

Градският прокурор Николай Кокинов заяви за БЛИЦ, че на този етап не може да даде официална информация по случая.

Както БЛИЦ първа съобщи, Ковачки бе задържан за кратко днес. Той бе разпитан в ГДБОП. Във фирмите му днес са правени обиски. 

Христо Ковачки е един от най-богатите българи. Според полското списание "Впрост" Ковачки е 98-и и от 100-те най-богати в Източна Европа със състояние от 700 млн. долара. Роден е през 1962 г. в Самоков. Завършил е физика в Санкт Петербург. Собственик е на енергийни фирми, ТЕЦ-ове, мини, пет топлофикации, фабрика “Брикел” и “Атоменергоремонт”. Ковачки е и вдъхновител и неформален шеф на партия ЛИДЕР, която ще се яви на вот 2009 г. в съюз с ВМРО и ЗНС. Коалицията им се казва НАПРЕД, а Ковачки обяви преди време, че гонят 10% на изборите.
В Сърбия, където Ковачки също има големи инвестиции, медиите свързат името му с подземния бос Сретен Йоцич /Йоца Амстердам/.
През май 2006 г. Сретен Йоцич беше пуснат от съда в Белград под гаранция от 300 000 евро.
След това медиите в Сърбия периодично свързват името на Йоцич с участие в приватизационни сделки в страната.

Преди няколко дни самият Ковачки поиска чрез столичен вестник да бъдат направени проверки от данъчните органи и прокуратурата на фирмите му, за да се установи, че бизнесът му е чист.

"Излиза, че бизнесът ми не е чист. Създават се митологични образи, легенди за политици, които ме подкрепят", каза пред "24 часа" 46-годишният мъж. Той посочи адреса, на който от 10 години е офисът му и заяви, че очаква всички компетентни органи да проверят произхода на парите му.

На въпрос това не е ли контраатака на готвена от държавата проверка, Ковачки бе категоричен, че "няма притеснение, прави бизнес ясно и публично". Той обаче иска някой в България да обясни от какво е правилно да си богат - защо от кафе може, а от въглища - не. Наясно е обаче, че ако държавата се обърне срещу даден бизнес, никой не може да й се противопостави.
"Не се възприемам като олигарх. Аз съм човек, който се занимава с реален бизнес. Управлявам предприятия, които произвеждат, създават добавена стойност - това не е олигархия. Нямам яхти, самолети, имоти в чужбина", заяви в интервюто си Ковачки. Той добави, че познава много политици, но тези познанства са покрай неговата битка за енергетиката. Когато всички искаха да затворят мините ги купувах. Вярвам, че българската енергетика трябва да се развива приоритетно чрез собствени ресурси. Видно е, че битката продължава и е видно, че познанствата ми с политици не ми е изградило силно лоби. Ако имах такова, топлофикациите нямаше да бъдат в толкова тежко състояние - да работят през половината време с планирана загуба, да не могат да си съберат вземанията, казва Ковачки. На въпрос твърди се, че сте близък до ДПС. Част ли сте от обръч от фирми, Ковачки отговаря: "Категорично не. Ако отношенията ми с ДПС бяха толкова близки, щяхме да се договорим за законодателни промени в полза на топлофикациите, вместо да говорим какво трябва да се направи". Започнаха да говорят на кого съм човек, кой ми е дал да купя едно или друго. И не изключвам възможността да ми бъде оказан натиск, заяви Ковачки. Причината да влезе в политиката той обяснява с това, че е разбрал, че може да бъде успял. /БЛИЦ