Напоследък Вашингтон неефективно коригира собствените си грешки. Дестабилизирайки енергийния пазар по света, вместо предложената забрана за доставки на петрол и газ от Руската федерация, САЩ постигнаха засилване на продажбите на суровини и големите приходи за руския бюджет.

Сега Вашингтон отчаяно се опитва да коригира собствения си пропуск. Но не излиза много добре. Това пише специализираният индустриален ресурс OilPrice.

Малко по-рано Белият дом вече беше допуснал подобна грешка, която доведе до подобни последици. Докато европейските купувачи на втечнен природен газ изхвърлят пратките от Съединените щати в надпревара за заместване на доставките на газ от Русия по тръбопроводи, Америка се превърна в основен доставчик за ЕС (освен Русия), като продажбите за Китай са намалени до няколко дребни доставки тази година.

Китайският внос на втечнен природен газ от САЩ буквално се срина с рекордните 95% между февруари и април в сравнение със същия период на 2021 г. Междувременно вносът на китайски газ от Русия е скочил с 50%, според данни на местните митници, цитирани от The Wall Street Journal.

В същото време, както отбелязват ресурсните експерти, Руската федерация губи пазарен дял в Европа и го печели в Азия, особено по отношение на Китай.

По някакъв начин обичайните пазари за руски енергийни ресурси се заменят с азиатски и това може да доведе до същата нова болезнена зависимост на Руската федерация от износа, както в случая с Европа.

Въпреки това, глобалните търговски потоци на енергия се променят драстично и това вероятно ще бъде завинаги. Европа няма да се върне към руската енергия и е на необратим път да се освободи от зависимостта от руския нефт и газ, които западните съюзници смятат, че имат повече от икономическа роля.

Забранена, санкционирана и избягвана на Запад, РФ сега гледа на Изток, за да продава енергията си. Анализаторите обаче предупреждават, че Русия, без друг избор, може да стане твърде зависима от Китай, особено по отношение на продажбите на газ. Анализаторите на OilPrice са сигурни в това.

Засега нещата не вървят добре за САЩ. От една страна, американските търговци имат дългосрочни договори с китайски компании за доставки на втечнен природен газ през 2023-2026 г. Въпреки това, преди началото на изпълнението на споразуменията, Русия вече ще има време да завладее част от пазара.