Цените на петрола се движат в низходяща посока в понеделник по време на азиатската сесия заради опасения за забавяне на глобалния икономически растеж, съобщава Ройтерс, цитирана от investor.bg.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през септември поевтиняват с 0,09% до 65,85 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,08% до 71,77 долара за барел.

Според техническия анализатор на Ройтерс Уанг Тао Брентът и американският суров петрол вероятно ще бъдат подложени на натиск много скоро, като ще се тества подкрепа съответно около нивата 70,62 долара за барел и 64,83 долара за барел.

„Разочароващите индустриални данни за Китай заедно с притесненията около развиващите се пазари и ситуацията в Турция натежават върху представянето на суровините“, коментира Едуард Бел от Emirates NBD bank.

В САЩ през миналата седмица щатските енергийни компании запазиха броя на работещите петролни платформи без промяна на ниво от 869 по данни на Baker Hughes.
„По-ниските цени на петрола би трябвало да забавят темпа на растеж на производствената активност“, обясни още Бел.

Трейдърите смятат, че санкциите срещу Иран скоро могат да повлияят на цените.
Щатското правителство въведе санкции срещу Иран, които от ноември ще бъдат насочени и към петролния пазар на страната.

Иран е произвол около 3,65 млн. барела суров петрол на ден през юли, сочи проучване на Ройтерс. Това прави страната третият по големина производител в Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) след Саудитска Арабия и Ирак.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,73% до 1192,90 долара за тройунция, след като наскоро цените на ценния метал се понижиха до 19-месечно дъно.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,08% до 96,22 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,07% до 110,58 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,12% до 0,7304 долара.