Финансовият министър Пламен Орешарски и КНСБ остават на коренно противоположни позиции за ръста на заплатите през 2009 г. Това стана ясно на дискусия за бюджет 2009, организирана от синдиката.
Орешарски предупреди, че миналата година заплатите реално са увеличени с 27% и всяко по-нататъшно неразумно увеличение ще доведе до по-висок процент на безработицата в България. 
От КНСБ обаче атакуваха, че със заложените 10% ръст на парите за бюджетни заплати, активна доходна политика не може да се води, като припомниха, че в индустрията например заплатите са много по-ниски от ръста на производителността. 
На дискусията Пламен Орешарски потвърди, че акцизите на горивата няма да се вдигат до 2011 г. и прогнозира добри приходи в НОИ от новото разпределение на вноската за пенсия и ръста на минималните осигурителни прагове. Министърът пресметна, че от юли догодина е възможно пенсиите да скочат с близо 20%.  Преди да внесе бюджета за обсъждане в парламента, кабинетът вероятно ще коригира някои макроикономически параметри.
Със сигурност обаче икономическият ръст у нас ще е по-голям от средния в еврозоната, прогнозира финансист номер едно.
От КНСБ ще продължат да настояват преразпределението на вноската за пенсия да доведе до облекчение и за работника, като съотношението бъде 6-10-12.  Управителят на НОИ Йордан Христосков заяви, че увеличение на пенсиите от 1 януари 2009 г. няма да има. Това, което се залага, е индексация от юли с близо 20%. /БНР