Скача акцизът за електричество, цигари и въглища. Това съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски при представянето на проектобюджета за 2009 г пред Икономическия и социалния съвет, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Орешарски прогнозира по-малък размер на чуждите инвестиции поради недостатъчната ликвидност в световен мащаб. Забавянето на икономическия растеж за 2009 година ще е до 4.4%. Прогноза има и за по-висока инфлация у нас спрямо средната за ЕС. Министърът на финансите заяви още, че дефицитът по текущата сметка се очаква да бъде около 22% от БВП. Той добави, че правителството има готовност да приложим абсолютно всички мерки при евентуална криза.
Икономически ръст от 4.7% звучи нереалистично, опонира Васил Велев, председател на Асоциацията за индустриален капитал. По неговите думи оборотите на борсата са паднали в пъти и сега е момента да се купуват акции, но никой не го прави. Банките в момента са на добро равнище, но продажбите в индустрията ще намалеят значително, прогнозира още Велев. Той посъветва, че първо трябва да се оправят проблемите в реалния сектор, а не изкуствено създадените административни проблеми.
Според Константин Тренчев, председател на КТ “Подкрепа”, минималната работна заплата и минималния осигурителен доход трябва да бъдат изравнени. Той каза още, че в данъчната администрация има текучество на персонал в отговор на хвалбите на Пламен Орешарски, че данъчната администрация работи добре.
Десислава Вангелова, БЛИЦ