"Булгаргаз" може да предложи поевтиняване на природния газ с 18% от февруари. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Окончателното предложение на газовия доставчик ще стане ясно на 1 февруари. То ще бъде съобразено с цените на газовите борси в Европа. В холандската TTF, от началото на годината цените до днес, обаче цените са се повишили с около 33%, макар да са с 48% по-евтини от пиковата им стойност от 21 декември.

Природен газ ще има
"Доставките на природен газ от Русия не са застрашени", каза изпълнителният директор на "Булгаргаз", който се включи онлайн в откритото заседание на КЕВР, на което се обсъди цената на природния газ от 1 февруари.

Борисов: Ако управляващите имат кураж, веднага трябва да направят това. Путин няма как да ни спре газа! ВИДЕО

"Миналата седмица бордът на директорите имаше разговор с колегите от "Газпром". Нямаме никакви притеснения, никакъв знак, че ще има прекъсвания на доставките", изтъкна Павлов.

А какво ще стане, ако спрат доставката на руски газ заради кризата в Украйна?

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" добави, че от "Газпром" са потвърдили, че доставките на природен газ ще се изпълняват не само в България, но и в региона и Европа. Руската компания е уверила, че ще изпълнява стриктно договореностите и ще доставят количествата природен газ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!