Ще се повишат ли цените у нас преди приемане на еврото, очаква ли ни гръцки сценарий, правилно ли хората са се втурнали да купуват имоти и рентабилно ли е това - Tribune.bg разговаря с народния представител от "Възраждане" Димо Дренчев.

Г-н Дренчев, анализ на Центъра за изследване на демокрацията посочва, че цените у нас ще се повишат преди приемането на еврото, а КЗП няма да успее да контролира процеса?

Разбира се, че стане ще така. Вижте какво стана в Хърватия. Въпреки договорките на правителството им с големите търговски вериги, които имат значителен дял на пазара, веднага след въвеждане на еврото и в следващите 6 месеца да не повишават цените, това не се случи. В момента Хърватия е с най-голямата инфлация в еврозоната.

Това ще стане и в България. Нямайте никакво съмнение. По-големият проблем, според мен, е загубата на суверенитет и това, че няма да имаме истинска национална банка, а тя ще е клон на Европейската централна банка/ЕЦБ/. Освен това ще се промени и съотношението дълг спрямо БВП, което сега е 30% и ще достигне средното за еврозоната, което е 90%, т.е. ние ще задлъжнеем много.

Гръцки сценарий ли ни очаква?

Гръцкият сценарий е двоен, те са над 200%. Ако не внимаваме, а виждате какво става с този дървен популизъм в залата, нищо чудно да последваме гръцкия сценарий. Аз винаги съм давал за пример Полша или Чехия, които не приеха еврото, да не говорим за Дания и Швеция, и си запазиха собствените валути, което не им пречи да са членове на ЕС и да се развиват икономически добре.

Подозира се, че поради намаляването на приходите от ДДС вървим към еврото, за да може да се взимат евтини кредити?

Има две лобита, които натискат за еврото. Едното е банковото лоби, което цели да се освободят банковите резерви, които сега се държат в БНБ. Задължителните минимални резерви, които Централната ни банка изисква, са 12%, а в еврозоната са 1%. А другото е желанието на правителството да продава облигации на ЕЦБ в каквото количество определи. Това е механизмът, по който ние ще задлъжнеем като държава.

Сега хората са се втурнали да купуват имоти?

На имотния пазар ще действат две противоположни сили. Едната е, че около 1/3 от жилищата на пазара са необитаеми. Хората купуват имоти с цел инвестиция, а за да е успешна тя, трябва да има ползвател на имота. В бъдеще не го виждам при положение, че такава голяма част от имотите са празни.

От друга страна, тези пари, които търговските банки ще вземат обратно от БНБ – това са 20-30 милиарда, голяма част от тях ще бъдат изнесени в чужбина към компаниите-майки, но все пак част от тях ще бламират активите в България и това ще бъдат основно недвижимите имоти. В банките и в момента има огромен ресурс, а той ще се увеличи още повече след приемането ни в еврозоната.

Ще ни кредитират?

Ще се кредитират някакви активи. Доколкото пазарът на акции и облигации  у нас не е силно развит, най-вероятно това ще отиде в недвижимите имоти. В момента много активно се говори за възможността физически лица да могат да купуват правителствен дълг. Може би това се прави с цел да не отидат всичките пари в недвижимости, защото тук имаме всички признаци на балон.