Сметките за отопление – отново нагоре. След поредното поскъпване на природния газ, още от този месец потребителите в хиляди домакинства ще плащат по-високи фактури. Засега без промяна остават цените на тока и парното. Спрямо предишната зима обаче фактурите за всички потребители ще са значително по-високи.

Най-сериозно разликата в сметките за отопление ще усетят потребителите на газ – над 140 000 домакинства. Още в първия ден на новата година енергийният регулатор обяви поскъпване с 23% в цената на синьото гориво спрямо месец декември, съобщава Нова телевизия.

Засега без промяна остават цените на тока и топлоенергията. Но заради очакваното понижаване на температурите и повишаване на потреблението, вероятно нагоре ще тръгнат и януарските сметки на тези абонати. Нов разход през новата година очакват и клиентите на топлофикациите, тъй като от 2023 г. започва масовата подмяна на уредите за отчет с дистанционни.

"Цената, която се повиши на 1 януари, ще се отрази директно в сметките на клиентите. Очакваме около 20% да нарасне средната сметка на един битов потребител спрямо декември", посочва експерт. 

В същото време дружествата отчитат по-малко потребление на газ заради увеличените цени. Това, обаче, няма да намали сметките спрямо година по-рано. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук