14 съдии от Търговска колегия на Върховния касационен съд са поискали от Конституционния съд да отмени текст от преходните разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася до предотвратяване на вторичното разграбване на КТБ. Промяната бе  обнародвана в Държавен вестник на 13 март 2018 г., след като бе приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти", пише "Правен свят".

Със заключителната разпоредба се дава възможност за разваляне на сделки за прихващане на вземания, сключвани от 20 юни 2014 г. Като основни противници на законодателната промяна се проявиха икономически кръгове около подсъдимия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, депутати от лявата опозиция и извънпарламентарни партии, които поискаха от президента да атакува пред КС поправките. След като Румен Радев отказва, съдиите от ВКС се явяват следващата възможност за сезиране на конституционните съдии.

Още при изготвяне на предложението един от вносителите - Йордан Цонев, обясни, че след фалита на КТБ са били заведени над 205 дела за прихващания, а материалният интерес бил за над 1,174 млрд. лв. Цонев определи този процес като вторично разграбване на КТБ.

Целта на закона е да се спрат фиктивните прихващания и вземания, които били особено много след затварянето на банката през юни 2014 година. Според върховните съдии обаче изменението не е обусловено от значим обществен интерес, тъй като обслужвало "ограничен кръг от субекти". Те били упражнили свое право - разпореждане със свое вземане чрез прихващането му с насрещно.

Информацията за отправеното искане на 14 върховни съдии до КС бе скрита от пресслужбата на ВКС, която във вторник не е съобщавала за подобно искане. За него се разбра от кратко съобщение на сайта на Конституционния съд, което информира за образуването на дело №11 от 2018 г., с докладчик Цанка Цанкова. 

В ТК на ВКС правораздават общо 22 върховни съдии, 8 от тях не са подкрепили искането на колегите си, което е подписано първо от ръководителя на колегията и заместник-председател на ВКС Дария Проданова, предложена за поста от председателя на съда Лозан Панов преди две години. Останалите съдии са: Ваня Алексиева, Емил Марков, Камелия Ефремова, Бонка Йонкова, Росица Божилова, Петя Хорозова, Анна Баева, Вероника Николова, Кристияна Генковска, Николай Марков, Евгений Стайков, Людмила Цолова, Мадлена Желева. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!