Телефонно обаждане, че рейтинговата агенция Moody's може да намали кредитния рейтинг на калифорнийската Silicon Valley Bank, е поставило началото на грандиозния колапс на 16-ата по големина банка в Съединените щати, предаде Ройтерс.

Обаждането на Moody's е дошло след като стойността на облигациите, в които SVB е инвестирала сериозна част от портфейла си, е спаднала заради по-високите лихви.

Притеснен, че понижението може да подкопае доверието на инвеститорите и клиентите във финансовото състояние на институцията, екипът на банката, фокусирана основно към финансиране на стартиращи компании, започва работа по план за повишаване на стойността на притежанията.

Продават се нискодоходни облигации за над 20 милиарда долара и постъпленията се инвестират в други активи, които трябва да носят по-висока възвръщаемост, пише Ройтерс, като се позовава на двама души, запознати с процеса.

Транзакцията обаче генерира загуба и последва сериозно обезценяване на акциите и в крайна сметка – намеса на регулаторите, когато банката вече практически е във фалит.

Междувременно стана ясно, че подразделението на SVB във Великобритания също ще бъде обявено в несъстоятелност. На Острова депозитите са застраховани до размер от 85 хил. паунда (което е равносилно на 102 хил. долара) или 170 хил. паунда за съвместни сметки, напомнят от Bank of England и подчертават, че банката има ограничено присъствие в Обединеното кралство и няма да причини стрес във финансовата система.

Фокусираният върху стартиращи компании кредитор SVB Financial Group (SIVB.O) стана най-голямата банка, която фалира в САЩ след финансовата криза от 2008 г. Колапсът на банката бе внезапен и предизвика трус световните пазари. В банката остават блокирани милиарди долари на технологични компании и инвеститори.

Калифорнийският банков регулатор затвори банката в петък и назначи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) като синдик за по-късно разпореждане с нейните активи. Базиран в Санта Клара банка беше класиран като 16-то място в САЩ в края на миналата година с около 209 милиарда долара активи.

Специфичните подробности за внезапния колапс на фокусираната върху технологиите банка все още не са изяснени, но е ясно, че агресивните повишения на лихвените проценти от Федералния резерв влошиха финансовите условия за стартъп компании, които е изиграло централна роля.

Докато се опитваше да набере капитал, за да компенсира изтичащите депозити, банката загуби 1.8 милиарда долара заради скоростна разпродажба на държавни облигации, чиято цена и без това се беше понижила от повишаването на лихвите. Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият от фалита на Washington Mutual през 2008 година, което отприщи финансова криза през 2008 година.

Катастрофата от 2008 г. доведе до по-строги финансови регулации в САЩ и ЕС. Регулаторите наложиха много по-строги капиталови изисквания за американските банки, които имаха цел да гарантират, че фалитът на отделни банки няма да навреди на финансовата система и икономиката.

Централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще отворят отново на 13 март и всички застраховани вложители ще имат пълен достъп до своите застраховани депозити не по-късно от понеделник сутринта, съобщи FDIC.

Проблемът е, че 89% от депозитите на банката на стойност 175 милиарда долара са били незастраховани към края на миналата година и синдиците трябва да решат какво да предприемат. FDIC се опитва да намери друга банка през уикенда, която да е готова да се слее с Silicon Valley Bank.

Въпреки че FDIC се надява да осъществи такова сливане до понеделник, за да защити необезпечените депозити, все още няма осигурена сделка, добавят източниците. Отделно, SVB Financial, компанията-майка на Silicon Valley Bank, работи с инвестиционната банка Centerview Partners и адвокатската кантора Sullivan & Cromwell, за да намери купувачи за другите си активи, които включват инвестиционната банка SVB Securities, компанията, която управлява активи Boston Private и фирмата за капиталови изследвания MoffettNathanson, съобщават източници.

Тези активи биха могли да привлекат конкуренти и компании за частни капиталови инвестиции, съобщава източници на “Ройтерс”. Не е ясно дали някой купувач ще се засили да купи тези активи, без първо SVB Financial да е подала молба за банкрут. Компании като производителя на видеоигри Roblox Corp и производителя на стрийминг устройства Roku Inc заявиха, че имат стотици милиони долари в депозити в банката.

Roku съобщава, че депозитите му в SVB са до голяма степен незастраховани, което доведе до спад на акциите му с 10% в разширената търговия.

Служители в технологичния сектор, чиито заплати се превеждаха през банката, също бяха притеснени дали ще получат заплатите си в петък. Финансовият изпълнителен директор на SVB Грег Бекер изпрати видео съобщение до служителите в петък, признавайки “невероятно трудните“ 48 часа, довели до колапса на банката.

Проблемите в SVB подчертават как кампанията на Федералния резерв на САЩ и други централни банки за борба с инфлацията разкрива уязвимостите на пазара. Американските банки са загубили над 100 милиарда долара от стойността заради разпродажбите на фондовия пазар през последните два дни, а европейските банки са загубили още около 50 милиарда долара от стойността си, според изчисленията на “Ройтерс“.

Американските банки First Republic Bank и Western Alliance заявиха в петък, че тяхната ликвидност и депозити остават силни, с цел да успокоят инвеститорите, докато акциите им падат. Други като германската Commerzbank излязоха с необичайни изявления, за да успокоят инвеститорите. Някои анализатори прогнозират още проблеми в банковия сектор, защото внезапният банков фалит на калифорнийската банка е знак за скритите рискове в банковия сектор и неговата уязвимост към растящата цена на парите.

“Може да има кървава баня следващата седмица, тъй като... продавачите на къси позиции вече са там и те ще атакуват всяка една банка, особено по-малките“, каза Кристофър Уейлън, председател на Whalen Global Advisors.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се срещна с банковите регулатори в петък и изрази "пълна увереност" в способността им да реагират на ситуацията, каза Министерството на финансите. Белият дом заяви в петък, че има вяра и доверие във финансовите регулатори на САЩ.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук