Ентусиазмът на петролните пазари чупи рекорди.

Хеджфондове обявяват рекордни залози за продължаване на ръста в цената - както на световните, така и на щатските сортове, заедно с поскъпване на бензина и дизела. В същото време, производителите хеджират производството с рекордни темпове, на фона на най-добрия януари за петрола от 2006 г. насам.

“Има много интерес към суровия петрол”, заявява пред Bloomberg Роб Тумел, управляващ директор в Tortoise Capital Advisors LLC, която управлява енергийни активи на стойност 16 млрд. долара. “Заемането на дълги позиции при петрола продължава да бъде предпочитано.”

Попътните ветрове, които изстреляха петролните фючърси до тригодишни върхове, все повече се сближават: ОПЕК демонстрира безпрецедентна дисциплина по отношение на спазването на ограниченията в производството, Русия и Саудитска Арабия спазват ангажимента си за премахване на свръхпредлагането на пазара, а щатските петролни запаси бележат най-големия си спад в историята.

Миналата седмица към всичко се добави и подкрепата от поевтиняването на долара.

Друг значин признак за това, че сривът в цената на петрола е зад гърба ни, е ясната промяна в кривата на цената на фючърсите. Както в Ню Йорк, така и в Лондон, колкото по-близо е срокът на доставка, толкова по-висока е цената и така чак до 2022 г.

Това състояние на пазара, известно като backwardation, е сигнал за бичи пазар, тъй като показва, че търсенето надминава предлагането и не е било толкова ясно изразено от 2014 г. насам.

По време на Световния икономически форум в Давос през миналата седмица Марко Дунанд, ръководител на Mercuria Energy Group Holding SA, заяви, че пазарът на суровия петрол ще остане в backwardation през цялата 2018 г., като цената ще се движи между 60 и 75 долара за барел.

Според BBL Commodities LP - един от най-големите хеджфондове, инвестиращи в петрол, брентът ще поскъпне до 80 долара за барел през 2018 г.

Също в Давос представители на страни от ОПЕК говориха за благоприятното състояние на предлагането и търсенето на пазара.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че според него дългоочакваното ребалансиране на пазара ще се случи тази година. Руският енергиен министър Александър Новак каза, че тази цел е почти постигната, а саудитският министър на енергетиката и промишлеността Халид ал-Фалих обяви, че няма признаци за значително забавяне в ръста на търсенето на петрол.

“Ние продължаваме да привличаме хора, които мислят, че ребалансирането ще продължи”, казва Джийн Макгилиан от базираната в Кънектикът Tradition Energy.

По-евтиният долар, който засилва привлекателността на суровините, търгувани в щатската валута, също допринесе за поскъпването на петрола.

“Продажбите пораждат продажби, а покупките пораждат покупки”, казва Павел Молчанов, енергиен анализатор в Raymond James, в Хюстън. “Тук става въпрос за инерцията на пазара. Техническите индикатори изглеждат страхотно и има положителна нагласа.”

Хеджфондовете са увеличили нетните си дълги позиции при щатския лек суров петрол с 2.9%, до 496 111 фючърси и опции за седмицата, приключила на 23 януари, което е най-високото ниво от 2006 г. насам, според данни на щатската комисия за търговия с фючърси.

Дългите позиции нарастват с 2.9%, докато късите позиции бележат повишение от 3.6%. Рекорд също така отбелязва и общият брой на позициите при фючърсите на щатския лек суров петрол.

Нетните дълги позиции при брента скачат с 2.4%, до рекордните 584 707 контракта, според ICE Futures Europe. Дългите позиции нарастват с 1%, също до нов връх, докато късите бележат понижение от 12%.

На пазара на горива, паричните мениджъри са увеличили дългите си позиции при щатския бензин с 13%, до най-високото им ниво в историята, докато нетните бичи позиции при дизела нарастват с 3.7%, също до рекордно ниво.

Друг фактор, който помогна за поскъпването на щатския лек суров петрол с 9.5% този месец и привлече паричните мениджъри, е самото изненадващо повишение на цената.

“Цената не само, че се движи, но и консенсусните нагласи не бяха изцяло положителни”, в началото на 2018 г., казва Бил О‘Грейди, старши анализатор в Confluence Investment Management, в Сейнт Луис.

“Повечето анализатори бяха настроени от неутрално до леко негативно по отношение на цените на петрола през годината.”