Цените на петрола се повишават в сряда, увеличавайки ръстовете си от предходната сесия, съобщава CNBC. Причина за това е нарастващото напрежение около Иран, което подхранва опасенията за прекъсване на доставките, и много по-големият от очакваното спад на запасите от петрол в САЩ, пише Инвестор бг.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,35% до 56,97 долара за барел за доставка през септември. Сортът Брент прибавя 0,22% към стойността си до 63,97 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ паднаха повече от очакваното с 11 млн. барела до 449 млн. барела през седмицата, приключваща на 19 юли, съобщи Американският петролен институт. Анализаторите очакваха намаление с 4 млн. барела. Официалните данни се очакват по-късно в сряда.

Възможността за подновяване на преговорите между Китай и САЩ също подкрепиха ръста в цените на петрола, твърдят анализатори.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу нарече добър сигнал това, че висши представители на САЩ ще пътуват до Китай с цел подновяване на търговските преговори. „Приближаването до евентуална сделка дава подкрепа на рисковите активи“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор OANDA.

Във вторник Международният валутен фонд снижи очакванията си за растежа на световната икономика определяйки я като скована в условията на трайно напрежение в търговските отношения между Китай и САЩ и труден Brexit в Европа.

МВФ вече залага на растеж от 3,2 на сто тази година и 3,5 на сто през 2020-а, което е с 0,1 процентен пункт по-малко в сравнение с оценката от април.
В същото време Великобритания спечели първоначална подкрепа от Франция, Италия и Дания за провеждането на европейска военноморска мисия, която да осигури безопасно корабоплаване през Ормузкия проток след задържането на танкер под британски флаг в края на миналата седмица.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,05% до 1422,40 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на зелена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,03% до 97,68 пункта. Доларът поевтинява с 0,11% спрямо йената до 108,11 йени. Австралийският долар отстъпи спрямо американския с 0,29% до 0,6985 долара.