Цените на петрола нарастват днес, увеличавайки ръста си от първото тримесечие, когато основните сортове отчетоха най-голямото си поскъпване от близо десетилетие, след като опасенията относно предлагането надделяха над тези около забавянето на ръста на световната икономика.

Петролът от сорта брент със срок на доставка през юни поскъпва с 43 цента, или 0.6%, до 68.01 долара за барел, след като цената му нарасна с 27% през първото тримесечие.

Цената на щатския лек суров петрол нараства с 32 цента, или 0.5%, до 60.46 долара за барел, след като скочи с 32% през първите три месеца на годината.

Санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, както и ограничаването на предлагането от страна на страните членки на ОПЕК и други основни производители, надделяха над опасенията относно ръста на световната икономика и търговската война между САЩ и Китай.

Поскъпването при петролните фючърси обаче ще бъде ограничено от забавянето на ръста на световната икономика, както и от способността на петролодобивните компании в САЩ да увеличат производството, когато цените скочат, казва Фин Зибел, старши икономист в National Australia Bank в Сидни, пред Ройтерс.

“Трудно е да се прогнозира голямо поскъпване оттук,” казва той.

Въпреки това анализаторите са предпазливо оптимистично настроени относно цените на петрола тази година, показа проучване на Ройтерс в петък.

Производството в САЩ също се стабилизира, като правителството информира в петък, че местното производство е намаляло през януари до 11.9 млн. барела на ден.

Миналата седмица щатските компании намалиха броя на работещите си петролни платформи в страната до най-ниското ниво от близо година, свивайки броя им с най-много за тримесечие от три години насам, информира компанията Baker Hughes.

Междувременно САЩ подложи Иран на допълнителен натиск.

Щатските власти искат да гарантират, че Малайзия, Сингапур и други държави са напълно наясно с незаконните доставки на Иран и тактиките, които страната използва, за да избягва санкциите.

От САЩ също така са инструктирали компаниите за търговия с петрол да ограничат сделките си с Венецуела или на самите тях ще бъдат наложени санкции.

Сделката между ОПЕК и съюзници на организацията, като Русия, за намаляване на производството с около 1.2 млн. барела дневно, която влезе в сила през януари, също подкрепи цените.