Петролът продължава да поскъпва в сряда след данни на Американския петролен институт (API) за спада в запасите от суровината в САЩ, пише money.bg.

В предишните две сесии цените на петрола се повишиха с 11%, първо, благодарение на новината за победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, второ, заради новината за успешното изпитанието на ваксина срещу COVID-19 от американска компания Pfizer Inc. и германската BioNTech.

Повишаването на цените на петрола продължава, въпреки факта, че честотата на коронавирусната инфекция все още расте, както в Европа, така и в САЩ, и се въвеждат нови ограничителни мерки, пише Bloomberg.

Цената на януарските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,18 часа българско време) е 44,29 долара за барел, което е с 0,68 долара по-висока от края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези договори поскъпнаха с $1,21 (2,9%).

В същото време декемврийските фючърси за американскиясуров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) струват 41,04 долара за барел, което е с 0,67 долара по-високо от нивото в края на предишната сесия. Във вторник тези фючърсите поскъпнаха с 1,07 долара (2,7%).

"Зашеметяващият ръст на рисковия апетит през последните няколко дни се дължи на надеждите за бъдещето, но не и на настоящата реалност, че ситуацията с коронавируса се влошава от двете страни на Атлантика", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур

Според данните на API, запасите от нефт в САЩ миналата седмица са намалели с 5,15 милиона барела, резервите от бензин - с 3,3 милиона барела, а на дестилатите - с 5,62 милиона барела.

Официалният доклад на Министерството на енергетиката ще бъде публикуван в четвъртък, тъй като САЩ празнуват Деня на ветераните в сряда (борсите са отворени). Анкетираните от Bloomberg анализатори осреднено очакват спад в запасите с 1,9 милиона барела.