Има диверсификация на газа чрез различните източници. Това обаче не бива да бъде контрапункт за руския газ, той е едно от възможните решения за тази зима. Аз бих предпочел да си изпълним договора с "Газпром" до края на годината и след това да не го продължаваме.  Това заяви пред Nova News президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него ще има нужда от компенсации както за производствата, които разчитат на газ, така и за част от домакинствата, които се топлят на това гориво. "Трябва да помислим и за най-бедните, които получават помощи за отопление. Дървата за огрев гонят 200 лева, а на места има и дефицит. Това е двоен ръст на цената. Помощите обхващат само около 300 000 лица и семейство, а нуждаещите се са много повече", обясни той.

По думите му и бизнесът, и домакинствата са изложени на шокове, които трудно могат да поемат сами. "Държавата трябва да се намеси, издържала е и по-големи кризи. Трябва да се направи актуализация на бюджета, за да бъдат гарантирани енергийните и газовите компенсации", посочи Димитров

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук