Цената на парното ще се вдигне с двуцифрен процент от Нова година, заяви пред “Труд” лидерът на КНСБ Пламен Димитров.


Това е неминуемо заради непрекъснатото поскъпване на природния газ, което наблюдаваме още от юни. Сега за октомври се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да одобри ново увеличение, дали ще бъде с 16% или повече предстои да видим.

Ръст на цената ще има и през ноември и вече има такава заявка от “Булгаргаз”, посочи Димитров. Той беше категоричен, че всичко това ще рефлектира върху цената на топлинната енергия, която се променя на 6-месечна база, като по-високи цени ще има не само в София, но и в другите градове.

Поскъпване от Нова година ще има и при електроенергията за бита, защото тя също е свързана с цената на газа, подчерта той.

Енергийни експерти вече обявиха пред “Труд”, че очакват от Нова година цените на парното да се повишат с около 10-15%, като увеличение ще има и на цената на електрическата енергия.

Според Пламен Димитров увеличението на тока за бизнеса рефлектира не само върху предприятията, но води до поскъпване по цялата верига на производството, а от там се повишават цените на всички други стоки и услуги.

Виждате какво се случва с цените на хранителните стоки. Според мен поскъпването на хляба и олиото ще продължи, като до края на годината хлябът ще стане 2 лева, изтъкна лидерът на КНСБ.

По думите му това води и до повишаване на издръжката на живот на българина. Последното изследване на синдиката показа, че за нормално съществуване на 4-членно семейство вече са нужни над 2000 лева, при 1900 лева преди.

Това означава, че със 100 лева са се повишили разходите на едно домакинство и то през летните месеци, когато няма отопление, обясни синдикалистът.

Едно от решенията е да се предприемат спешни мерки за компенсиране на бизнеса и най-уязвимите групи от населението. Според него дори увеличената минимална пенсия от 370 лева, която влиза в сила от 25 декември, няма как да компенсира поскъпването на стоките и услугите.

Трябва да се обсъди и ръст на минималната заплата, за което ние настояваме отдавна, да стане 760 лева от догодина, посочи Пламен Димитров.

По думите му, за да няма работещи бедни, минималната заплата трябва да се вдига със 17-18% годишно.