Докато държавата не подпише договор с  Volkswagen ("Фолксваген") нищо не е приключило. Такава голяма компания няма да допусне на финала да остане само с един кандидат, който да му извива ръцете. Това коментира Росен Плевнелиев в студиото на Нова телевизия.

БЛИЦ припомня, че в началото на седмицата той направи интересен коментар по темата, който бе публикуван под заглавие "Локация - мечта" в авторитетния германски ежедневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Статията бе посветена на конкуренцията между България и Турция за новия завод на Volkswagen ("Фолксваген").

"Всички българи трябва да сме обединени, защото всички искаме тази фабрика у нас.

Ако немския инвеститор избере Турция, а не нас, това ще бъде лошо послание към всички демократично мислещи хора", посочи и днес Плевнелиев.

"Хората разчитат посланието от Германия много ясно - тя ще посочи каква е оценката й за демокрацията, за правата и свободите на хората, за закона", допълни той.

"Ако бъде избрана България, това ще засили изключително много позицията и на Европейския съюз, и на Балканите.

Ако бъде избрана Турция, тогава губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а става въпрос просто за едни пари и там диктаторът е обещал повече", коментира Плевнелиев.

"Длъжни сме да наблюдаваме внимателно този процес. Всички на Балканите наблюдават много внимателно какво ще се случи.

Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите", допълни той.

"Категорично не съм съгласен с тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че именно защото и в Турция има много демократично мислещи хора, една инвестиция на "Фолксваген" там би подкрепила тях", каза още той.  

"Истината е, че сме на финала. Истината е, че решение още няма", каза в заключение Плевнелиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!