Домашната зимнина и консерви поскъпват в средата на септември, въпреки че по традиция именно в първия есенен месец цените на зарзавата за направа на лютеница и туршии би трябвaло да е най-изгоден, пише Труд бг.


Цените на продуктите за домашните зимни мезета и буркани обаче през последната седмица поскъпват, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Оранжерийните домати вече струват 1,72 лева на едро, като увеличението е със 7,5 на сто за седмица. Преди година те са стрували 1,53 -1,60 лева за килограм, като поевтиняването им в сравнение с началото на септември 2020 г. е било 17 на сто.

Още по-драстично е поскъпването на червения пипер - другата основна суровина за лютеницата, през последната година.

В момента на борсите и тържищата в страната зеленчукът се търгува срещу 1,87 лева за килограм, докато година по-рано цената на едро е била 1,31 лева за килограм.

Олиото също е с близо 30 на сто по-скъпо спрямо средата на септември 2020 г. Преди година литър растителна слънчогледова мазнина се е продавала срещу 2,14 лева, докато сега същото количество се предлага на едро срещу 3,17 лева.

Така реално лютеницата за зимата ще ни излезе солена. Още повече, че самите търговци също слагат надценки и крайният потребител плаща с поне 10 на сто по-скъпо от цената на борсата.

И въпреки, че при направената домашно няма консерванти, оцветители и подобрители, цените на зарзавата вероятно ще откажат домакините от направата на буркани с печени чушки и лютеница.

Подобна е ситуацията и с бурканите от кисели краставички, тъй като на едро в момента килограм корнишони се продава за 1,85 лева. Както и за останалите туршии.

Докато през ранната есен на 2020 г. зеле и моркови са стрували около 65-75 стотинки за килограм, сега цените им се движат около левче.

Направата на сладка и плодова ракия също са поскъпнали през последната година, показва проверка на “Труд” в магазините за плодове и зеленчуци на дребно.

Захарта, която е нужна за направата им обаче е запазила цената си непроменена за последната година и се търгува за средно 1,37 лева за килограм на едро.

Каймата струва 7,80 лева за килограм на едро във Велико Търново

Най-висока е цената на сиренето в Пловдив

Кашкавалът е най-евтин във Варна

В област Шумен цената на яйцата започва от 14 стотинки за брой.

Най-висока е цената на кравето сирене на едро в област Пловдив, показват данните на ДКСБТ. В града под тепетата цената му достига до 9 лева за килограм, докато в област Ямбол същият продукт струва максимум 6,38 лв./кг.

В област Велико Търново се продава най-скъпата кайма смес. Там тя струва до 7,80 лева за килограм на едро, докато във Враца цената на същия продукт е значително по-изгодна - 5,20 лева за килограм.

Най-евтино замразено пиле можете да си купите на борсите и тържищата в област Пловдив. Там птиците се продават срещу 3,60 лв./кг, докато в Бургас цената им на едро е 5 лева за килограм.

Най-изгодно е да пазарувате кашкавал “Витоша” във Варна - срещу максимум 10,20 лева за килограм. Същият млечен продукт в област Хасково се предлага срещу средно 13,50 лв./кг.

В област Шумен цената на яйцата започва от 14 стотинки за брой и достига 20 стотинки, докато във Враца и Бургас най-евтините, които можете да намерите по борсите струват поне 22 стотинки.