Пловдивска строителна компания вече попадна под ударите на рецесията и дълговата спирала. Заради задължения по огромен заем от банка, ипотека и залог на търговско предприятие, част от комплекса на "Доринт билдингс" ООД е пуснат на търг от частния съдебен изпълнител Людмила Мурджанова, съобщава trafficnews.bg

Собствениците са братята Тодор и Стефан Плачкови, които строят сграда на бул. "Дунав" 196А преди повече от десетилетие. Част от нея - голям магазин на приземния етаж, офисния етаж и подземния паркинг, остават собственост на фирмата и стават обект на залог на търговско предприятие.

Чрез дружествата си "Доринт" и "Доринт билдингс" братята са изтеглили огромен кредит от БАКБ, по който главницата е над 2,1 милиона евро без лихвите за просрочка. И двете фирми са запорирани, като всеки запор е на стойност 1 200 000 евро.

Поради тази причина част от заложените и ипотекирани имоти на „Доринт билдингс“ са пуснати на търг. Става дума за голям магазин с площ от над 600 кв.м. на приземното ниво на сградата, чиято първоначална цена е близо 1,2 млн. лева, 11 офиса с различна големина от 30 до 80 кв.м., както и 22 паркоместа в подземния паркинг. Според минималната цена на търговете, всички офиси са на обща стойност около 1 милион лева, а паркометата за около 460 хиляди лева. Всички търгове обаче са самостоятелни за всеки конкретен обект.

Ако частният съдебен изпълнител успее да продаде всичкото имущество, обявено за публична продан, с парите ще се покрият дългове от около 2,6 милиона лева.

Според експерти, разпродаването на активи на строителни фирми са лоши индикатори за бизнес климата. В строителния бранш в Пловдив отново се заговори за сериозни проблеми с финансирането. Скъпите материали и нарушените доставки заради войната в Украйна и коронавируса, както и сериозната икономическа рецесия и потребителска инфлация, замразиха проектите на много предприемачи.

Опитът показва, че падането на доминото от евтини кредити и мащабни проекти, води до фатални резултати. Затова опасенията са да не се стигне до ситуацията през 2008 година, когато много строители фалираха, след изтеглени големи суми от банки. Тогава редица комплекси – новоизградени и такива в строеж, станаха заложници на банки и частни съдебни изпълнители. Част от тях и до днес не са разпродадени.