Газопреносните оператори на България и Северна Македония вече имат споразумение за междусистемна свързаност. Така България ще може да доставя по 500 000 куб метра природен газ дневно на западната си съседка, съобщава bTV.

Подписаното споразумение е за междусистемно свързване при точката Кюстендил - Жидилово. Това ще даде възможност за допълнителни алтернативни доставки за Северна Македония включително и втечнен газ от терминалите в нашите съседни държави. Ще се използва действащата инфраструктура, обясниха директорите на българската „Булгартансгаз“ и македонската газова компания "Гама".

„Не създаваме нова точка на междусистемно свързване, създаваме допълнителен технически капацитет в рамките на 500 000 кубически метра на ден на годишна база около 180 до 200 милиона кубически метра“, заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

„Република Северна Македония придобива либерализация на пазара на природен газ, с което ще възложим и компаниите, които са и в Северна Македония, и чужди компании да купуват и да пренасят природен газ, за който ще намерят пазар“, обясни Александър Арсич, изпълнителен директор на „Гама“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук