Увеличения на допълнителните си пенсии ще получат 465.122 правоимащи, според министъра на труда и социалните грижи Янис Вруцис, пише "Български новини".

По-конкретно, г-н Вруцис заяви, че скорошните решения на Държавния съвет отковават закона 4387/2016 и водят до фундаментални промени. Службите на Министерството на труда вече работят трескаво, „за да внесем възможно най-бързо новата застрахователна система, която ще изградим върху съдебни решения“, каза той.

В този контекст министърът отбеляза, че орязването на допълнителните пенсии се счита за противоконституционно, факт който ще доведе до положителен резултат на повече за 1 от 3,  „тоест 465 112 допълнителни пенсии ще се увеличат средно с 52,5 евро на месец или около 630 евро годишно, едно  увеличение от порядъка на около 30%. “

На въпрос относно правоимащите на увеличения на допълнителните пенсии, г-н Вруцис отговори, че увеличенията ще се отнасят до пенсионерите, които са претърпели намаления  въз основа на математическата формула на закона Катрунгалос, която предвиждаше, сумата от главната и допълнителната пенсия да не надхвърля 1300 евро.

„Увеличенията ще бъдат дадени в деня, когато новият застрахователен закон бъде представен в Парламента и гласуван, а задълженията на държавата към пенсионерите ще бъдат изпълнени със задна дата„ ,каза министърът на труда, като подчерта, че от 4 октомври 2019 г. според решението на Държавния съвет неизплатените задължения на държавата ще бъдат изплатени изцяло до последното евро.