Цената на петрола продължи да върви нагоре и в четвъртък, след като официални данни показаха, че американските резерви са намалели с повече от очакваното. В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заедно със своите съюзници във формата ОПЕК+ се договориха за дата на следващото си заседание, на което да бъде обсъдено евентуалното продължаване на политиката за свиване на добива, предава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпна с 1,41%, достигайки цена от 64,69 долара за барел.

От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуват с повишение от 1,43% до 54,74 долара за барел.

По време на вчерашната търговия в Азия „черното злато“ отчете минимално поскъпване, а на американските пазари суровината приключи борсовата сесия в сряда с понижения.

След като достигнаха близо двугодишен връх, американските резерви суров петрол отчетоха спад от 3,1 млн. барела миналата седмица – значително над очакванията на анализаторите за 1,1 млн. барела, съобщиха от американската служба за енергийна информация.

Рафинираната продукция също отчете спад заради увеличения износ и по-слабия добив на суровината.

В същото време в сряда ОПЕК взе решение следващата среща с нейните съюзници, сред които и Русия, да се проведе на 2 юли, като ден преди това ще има заседание само на страните от картела. Решението за срещата, на която се очаква да бъде обсъден въпросът с евентуалното продължаване на политиката за свиване на добива, бе взето след седмици на спорове за дата.

Инерцията за постигане на споразумение нараства, след като енергийният министър на Обединените арабски емирства заяви, че продължаване на политиката за намален добив е „логическо и отговорно“.

Според Стивън Инес, партньор във Vanguard Markets волатилността при цената на петрола вероятно ще се запази, но предстоящата среща на ОПЕК може да осигури така необходимата глътка въздух.

Междувременно напрежението в Близкия изток остава високо след нападението срещу танкери в Оманския залив и думите на Доналд Тръмп, че САЩ са готови за военни действия, обвинявайки Иран за атаката.

Ракетна атака срещу петролен обект в южната част на Ирак, използван от международни петролни компании, сред които и американската ExxonMobil, рани трима души и застраши влошаване на ситуацията в региона.