Пощенска банка награди победителите във второто издание на иновативната си КСО програма „Вселена от възможности“ на 26 септември по време на специално събитие в Литературен клуб „Перото“, гр. София. Изцяло дигиталната инициатива бе създадена по случай 30-годишния юбилей на финансовата институция, за да насърчи интересни идеи, свързани със социално предприемачество в полза на обществото.

Тазгодишното издание, което се проведе в отговор на изключителния интерес към социалната програма, генерира 105 проекта в ключовите области „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“.

30-те идеи, събрали най-силна публична подкрепа в състезанието, достигнаха до финалния му етап. Класираните на първо място участници получиха общ награден фонд за безвъзмездно финансиране от финансовата институция в размер на 30 000 лева, с което авторите се ангажират със срок за реализиране на проектите си в рамките на 6 месеца от датата на получаване на гранта.

Победител в категория „Дигитални иновации“ е проектът „Мобилно приложение „ЯНИКА“: съвременно помагало за изучаване на жестов език с карти и добавена реалност.

Проектът, класиран на първо място в категория „Образование“, е „Светът в кутия“, който има за цел да провокира детското любопитство и насърчава малките изследователи да научават повече за различните култури.

Отличието в категория „Зелени проекти“ спечели „Zero Wave“ с идеята си за производство на биоразградима посуда и хранителни продукти от остатъчен материал.

„Най-стойностно за нас в Пощенска банка e, че програмата „Вселена от възможности“ се превръща в устойчива инициатива, която реализираме вече за втора поредна година. Създадохме иновативната платформа, за да открием и да представим пред обществеността разнообразните идеи и проекти на социалните предприемачи, които ще допринесат за нашето устойчиво развитие.

Инициативата „Вселена от възможности“ зае специално място в нашата политика за корпоративна социална отговорност, защото онагледява всички онези ценности, от които се ръководим и в своя бизнес. Платформата обединява и дава гласност на атрактивни идеи на граждани и организации с нестопанска цел, които са свързани със социално предприемачество в полза на обществото.

Щастливи сме, че първите финалисти успяха да реализират своите идеи, а много от другите проекти от пилотното издание на програмата намериха последователи, които да ги подкрепят. Днес нови три проекта с потенциал в ключовите области образование, дигитални иновации и опазване на околната среда, които нашето независимо жури избра, ще получат от Пощенска банка безвъзмездно финансиране с до 10 000 лв. всеки, за да бъдат реализирани.

Щастливи сме, че имаме възможност последователно да развиваме и подкрепяме стойностни решения за едно по-светло общо бъдеще“, коментира Димитър Шумаров, изпълнителен директор, главен финансов директор и член на Управителния съвет на Пощенска банка.

Дигиталната програма „Вселена от възможности“ предостави шанс на всеки с атрактивна идея и с фокус върху социалното предприемачество да се състезава за финансиране на нейното реализиране. На адреса www.PostbankUniverse.bg желаещите граждани или организации с нестопанска цел можеха да подават своите проекти, за които условие бе да отговарят на критерии за новаторство, полезна стойност, качество, приложимост и др.

105-те проекта в полза на обществото, които участваха в надпреварата за безвъзмездно финансиране, бяха разпределени, както следва – 24 кандидатури в категория „Дигитални иновации“, 50 кандидатури в категория „Образование“ и 31 кандидатури в категория „Зелени проекти“.

До края на месец юли потребителите имаха възможност да гласуват за избран от тях проект през платформата, с което определиха 30-те най-добри идеи. През последния етап независимо жури разгледа и оцени финалните кандидатури, чиято методика се основаваше на подробен анализ с проверка на всяка идея за съответствие и допустимост – техническа, финансова и творческа.

Експертното жури бе в състав:

  • г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, както и председател на журито;
  • г-жа Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Български дарителски форум;
  • г-н Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България;
  • г-н Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на „ТехноЛогика“ ЕАД;
  • г-н Светлин Наков, съосновател и мениджър „Обучение и вдъхновение“ в СофтУни;
  • г-жа Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause.

 

Пощенска банка следва устойчива и дългосрочна КСО политика, като непрекъснато се ангажира с процесите, през които преминава българското общество, посредством своята социално отговорна и дарителска дейност. Дигиталната платформа „Вселена от възможности“ надгражда активните действия на финансовата институция в сферите на образованието, опазването на околната среда и популяризира иновациите и ускорената дигитализация.

Първото издание на програмата генерира над 230 подадени кандидатури в трите обявени категории, а общият награден фонд, който Пощенска банка предостави на победителите, бе 30 000 лв., заедно с допълнителна поощрителна награда.

Повече информация за платформата, регламента на конкурса, както и за победителите в трите категории, могат да бъдат открити на адрес www.PostbankUniverse.bg.