Днес честваме деня на лозарите и винарите Трифон Зарезан по нов стил. В духа на празника дойде и световно признание за високото ниво на винопроизводството у нас. Международното списание Wine Enthusiast публикува ежегодната си класация за Топ 10 най-добри в света винени дестинации, където влезна и България, заемайки второ място с Тракийската низина и по-конкретно регионът около град Пловдив.
На първо място е класическата Аржентина, а в по-задните позиции се нареждат Франция, Италия и Нова Зеландия. Регионът около град Пловдив е цитиран като място за „диви и вълнуващи виноприключения“ и най-вероятно именно там тази година ще бъде съсредоточено вниманието на енолозите от цял свят. Специалисти и винени редактори от различни краища на света често посещават страната ни и правят винени турове из малки и големи изби. След това обменят опит и впечатления и с годините България започва да се утвърждава като водеща и предпочитана винена дестинация на световната карта.
 

В близост до Пловдив има стотици декари от някои изключително екзотични на световната винена карта сортове, като Дорнфелдер и Регент, както и прочутата за пенливи вина Глера (Просеко). Лозовите масиви там са разположени върху кафяви горски и канелени горски почви, богати са на карбонати, които допринасят за развитието на атрактивни аромати в гроздето, в последствие и във виното. Всички тези уникални у нас сортове са дело на амбициозен екип от агрономи и винари, ориентирани към производството на модерни вина от новия свят. Между 2005 и 2007 година край град Съединение те експериментално посяват първите за страната ни проби от трите сорта, които виреят качествено на малко места по света. След първата гроздоберна кампания събраното грозде се оказва с изключително високи показатели и съответно се влага за микровинификация в избата от Съединение, за да се види как ще узрее виното. Резултатите надминават очакванията на всички експерти, затова няколко години по-късно тези сортове вече се влагат и в познати марки вина.
 

Сортът Регент виза в състава на купаж с Каберне Совиньон и Сира, който се бутилира под вече наложената марка F2F. През пролетта е предвидено пускането му като самостоятелно вино, което ще влезе в нова марка на същата изба, като се очаква да има наистина голям интерес в сектора към него. Дорнфелдър се бутилира самостоятелно под същата марка, като всеки сезон се правят между 5 000 и 10 000 бутилки, които се предлагат само във винени листи на изискани ресторанти. Той заслужава особено внимание, а има и атрактивна история, макар да е сред сравнително новите сортове на световната винена карта. Появява се в Германия през 1956 година благодарение на упорития труд на немски лозар, а днес в България има над 300 дка от този сорт. Дорнфелдерът е изключително атрактивен за сомелиерите и дори любителите на вина поради по-ниското си съдържание на киселини и високата екстрактност. Друг плюс е ранното му узряване и по-високото му захарно съдържание.