Без допълнителни такси при резервации на хотели или самолетни билети, както и при пазаруване в интернет от чуждестранни търговци. Евродиректива забранява допълнителното таксуване при плащане с дебитни или кредитни карти в рамките на Европейския съюз, съобщава bTV.

У нас такси при плащане с банкови карти не се начисляват, но това не важи, ако ползваме картата си за сделки зад граница.

банкови такси

От Еврокомисията са пресметнали че годишно 550 млн. евро губят потребителите под формата на такива такси.

Често при покупка на самолетен билет с карта от чужда авиокомпания да речем за полет от Лондон до Ню Йорк освен билета накрая се оказва че дължим и допълнителна такси.

банкови такси

Същото важи, ако купуваме стоки онлайн от търговци зад граница. Таксата може да е фиксирана или пък процент от цената на стоката.

банкови такси

Допълнителните такси, които банките взимат заради това, че теглим пари в брой от банкомати зад граница, също трябва да отпаднат. Колкото плащаме в рамките на България за теглене от чужд банкомат, толкова трябва да плащаме, ако се нуждаем от пари в чужбина.

Според финансисти обаче опитите на Брюксел да сложи юзди и на търговците, и на банките само ще доведат до там те да търсят друг начин, за да си осигурят сумите, които досега са събирали от такси.