10-15% ще бъде реалното ни обедняване като се вземе предвид и инфлацията. Това прогнозира бившият министър на търговията проф. Даниела Бобева. 

 „Търговията с храни и напитки е 40% от общата ни търговия. Тя трябва да работи повече, за да компенсира загубите в другите сектори. Разходите за ток и за храните ще са най-сериозни.


Трябва да кажа браво на българските жени. Те готвят, чистят, работят и учат с децата. Както аз казвам това е пижамената икономика, работим по пижами“, заяви тя.

Икономистът Богданов с блестящо обяснение на мярката 60/40

В предаването „Лице в лице“ по bTV Бобева коментира, че ние сме намалили харчовете затова, че не излизаме у домовете. Но се увеличават парите за храна, а останалите сметки също остават. По думите й у нас магазините са сравнително заредени.

Даде пример с Чикаго в САЩ, където има празни рафтове. Сподели, че дъщеря й обикаля, за да намери яйца.

Бобева успокои, че през 90-те години българският народ е преживял сериозната финансова криза, когато имало само три часа ток или три часа вода, а торта се е правела без яйца.

„В България сме ги преживяли такива неща и не могат да ни уплашат. Българската икономика и образователния сектор прилагат гъвкавост. Ние сме първите, които преминаха към електронно образование“, заяви професорът.

Важно! В тези сектори държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на затруднените фирми ВИДЕО

Тя даде пример с Южна Корея, които са по принцип развита държава, а там електронното образование е въведено чак сега, когато пикът на коронавируса е преминал. Дори и Великобритания са забавили дистанционното учене.

По отношение на взети икономически мерки от правителството проф. Бобева каза:

Засега министър Горанов се справя добре с решението да не се връща ДДС, ако продължава така и бъде коректен и фирмите си внасят ДДС, и фирмите ще бъдат по-коректни и хазната ще се пълни“, коментира тя и каза, че се радва, че не се повтаря грешка от миналото по отношение на ДДС.

Ген. Мутафчийски с извънредно изявление за ситуацията по Великден

Тя обаче смята, че няма ясни критерии за приетата мярка 60/40. И посочи, че чува мнение, че реално няма да има 60% помощ от държавата, а много служители предпочитат да бъдат съкратени и да отидат в Бюрата по труда, където ще получат нелошо обезщетение.  

„За да кажеш колко пари ни трябват – трябва да имаш цялата рамка. Това, което той (Горанов, бел. ред.) трябва да направи и което не виждам да се прави – не осигурява този баланс между трите сектори.

Трябва да реже бюджет, да реже държавни служители. Предстоят непопулярни мерки“, каза още Бобева.

Тя смята, че е добре да се засили износът към държави, които не са ни допускали досега.