Удължаването на споразумението между основните производители от и извън ОПЕК за ограничаване на петролните добиви се отрази доста спокойно от пазарите. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на „Бизнес старт“ по Блумбърг Тв.

По думите му това, което може да се очаква оттук нататък е цени на петрола до 62 долара в края на годината. „При тази ситуация пазарът ще продължава с малко по-бавен темп нагоре в рамките на 62-67 долара, като доста по-трудно ще е вече възходящото развитие“.

Според него този факт се дължи на това, че може би след тази една година няма да има вече удължаване на споразумението.

„Това е може би повече от ясно, защото петролните пазари се прогнозира да се балансират в последното тримесечие на 2018, така че пазарът да изпадне в недостиг на петрол, който може да задвижи цените прекалено бързо нагоре. А при едно потенциално прекратяване на това споразумение те ще се върнат рязко надолу, а никой не иска това в момента“.

Анализаторът прогнозира, че в последното тримесечие на 2018, когато пазарът изпадне в дефицит на петрол, може да има рязка промяна нагоре с около 5 долара, но тогава вече рискът от прекратяване на това споразумение ще тежи доста върху пазарите.

„Това е един фактор, който може да се определи другата година, когато видим реалните количества на петрол на пазара“.