Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на Мария Иванова, която изостави 3-месечното си бебе. Майката вече е с повдигнато обвинение и ще отговаря за това, че е оставила без надзор момченцето и с това е създала опасност за здравето му.

Последно тя е работила в заведение и твърди, че трудовият й договор е прекратен няколко дни преди да започне болничният й за бременност и раждане.

С това прекратяване жената е лишена от майчинство, което НОИ изплаща. Твърди също, че шефът й я е принудил да подаде молбата за напускане. 

Трудовият договор на Мария, с който е работила като сервитьорка, е прекратен на 6 март, докато била в болничен. Няколко дни по-късно, по думите й, е  трябвало да излезе в друг - за бременност и раждане.

"Работодателят ме подведе, че ако си прекратя трудовия договор, ще си получавам майчинството. Накара ме да подпиша молба, просто ме принуди да я подпиша", подчерта Мария.

Бившият работодател на Мария обаче отрече да я е принуждавал. „Не е вярно, тя сама си написа молбата, каза, че не й стигат парите, че иска да напуска”, заяви Стоян Площаков. 

На въпрос защо една жена би напуснала малко преди да роди, той отговори: „Аз лично не знам, тя си беше изключила и телефоните, нямаше достъп до нея". Площаков твърди, че не е знаел, че жената е бременна.

"Принудата е не само административно нарушение, може да бъде квалифицирано в някои случаи като престъпление", обясни Теодора Дичева от Главната инспекция по труда, цитирана от bTV. 

В заповедта за прекратяване на трудовия договор пише, че Мария декларира, че по това време не е била в болничен. Тя отрича.

По закон работодателят е длъжен да съобрази работното място с бременността на жената. Забранява се полагането на нощен и извънреден труд. Бременните могат да бъдат уволнени само в определени случаи с разрешение на Инспекцията по труда.

Работодателят на Мария е бил проверяван и преди време, но не са установени сериозни нарушения. Резултатът от настоящите проверки предстои.

Заради това, че майката е оставила без надзор бебето си в неделя, Наказателният кодекс предвижда затвор до три години и обществено порицание. Досега тя не е осъждана и спрямо нея е взета мярка за неотклонение "подписка".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!